26.04.2015 18:54

Tegenvallende derby eindigt doelpuntloos

Cesc Fàbregas (r.) kijkt vragend naar zijn teamgenoten als er tegen Arsenal een aanval mislukt. (26-04-2015)

Op voorhand was het een mooi affiche, maar in werkelijkheid viel de topper tussen Arsenal en Chelsea tegen. In het Emirates Stadium stond na negentig minuten de 0-0 stand op het scorebord. Daardoor kan Chelsea de volgende wedstrijd bij Leicester City nog geen kampioen worden.

Chelsea won de afgelopen twee seizoen bijna elke wedstrijd van Arsenal, althans het verloor er geen een. Toch zetten beide teams een hele goede serie neer de laatste tijd, dus de Londerse derby was nog niet zomaar beslist. José Mourinho kon niet beschikken over een echte spits. Zowel Loïc Remy als Diego Costa waren geblesseerd en Didier Drogba nam plaats op de bank. Vooraf wilde José Mourinho niet verklappen wie er wel in de spits zou staan, op papier zou dat Eden Hazard zijn, maar in de praktijk bleek Oscar die diepste man te zien.

Na een kwartier spelen in de eerste helft, die op een heel snel tempo werd gespeeld, kreeg Oscar een grote kans. Cesc Fàbregas stuurde vanaf eigen helft Oscar weg, die op zijn beurt de bal mooi over Arsenal-doelman David Ospina wipte, maar Héctor Bellerín wist de bal voor de lijn nog weg te werken. In de 38ste minuut Chelsea nog een enorme kans in de persoon van Ramires. Na een dribbel van Willian, die Ramires op een prachtige manier vrij speelde, kwam de Braziliaan oog in oog te staan met Ospina, maar de keeper wist de bal tegen te houden. Weinig kansen, maar wel veel te doen om het arbitrale viertal. Scheidsrechter Michael Oliver weigerde tot driemaal toe om een bal op de stip te leggen. Bij Chelsea gingen Oscar en Fàbregas vrij gemakkelijk tegen grond, waarbij de Spanjaard een gele kaart kreeg voor een schwalbe. Ook Arsenal riep om een strafschop nadat Santi Cazorla de bal tegen de hand van een Chelsea-verdediger schoot, maar opnieuw was het Oliver die het wegwuifde.

De tweede helft begon minder spectaculair dan de eerste helft. José Mourinho besloot Oscar achter te laten in de kleedkamer en voor hem Didier Drogba te brengen. Oscar ondervond teveel hinder van de botsing uit de eerste helft met Ospina. De eerste gevaarlijke momenten kwamen pas na een ruim twintig minuten spelen in de tweede helft, maar van echte kansen kon je ook weer niet spreken. Invaller Didier Drogba probeerde het eens vanaf de zestien, maar het schot was te slap. Aan de andere kant zag Sanchez zijn inzet worden geblokt door een Chelsea-verdediger. Een paar minuten later kreeg Per Mertesacker nog een grote kans, nadat Courtois de bal niet vergenoeg had weggewerkt. De Duitse verdediger schoot de bal alleen veel te slap in. Arsenal probeerde het nog wel, met name door aanvallende wissels, maar echt gevaarlijk werd de ploeg van Wenger niet. Chelsea leek het allemaal wel prima te vinden en zakte ver terug op eigen helft.

Door het gelijke spel kan Chelsea aankomende wedstrijd tegen Leicester City geen kampioen worden, maar moet het daarna gebeuren op eigen terrein tegen Crystal Palace. Door het verlies van Manchester United is het gat tussen Arsenal en United gegroeid met twee punten, terwijl de achterstand op Manchester City kleiner is geworden. Het verschil is nul punten, maar Arsenal heeft één wedstrijd minder gespeeld.

Door: Thomas Mulder