12.09.2015 20:24

Blind heeft hoofdrol in winstpartij United

Daley Blind schreeuwt het uit nadat hij Manchester United met een droge knal op een 1-0 voorsprong heeft gezet tegen Liverpool. (12-09-2015)

Een Nederlander succesvol in een Engelse topwedstrijd, dat zien we graag. Daley Blind nam zaterdagavond na een tegenvallende klassieker een heldenrol waar. Met een prachtige goal vlak na rust opende de verdediger van Manchester United de score in het treffen met rivaal Liverpool. Ander Herrera  en debutant Anthony Martial zorgden voor de overige doelpunten. Christian Benteke maakte een  schitterende eretreffer in de vorm van een kiezelharde omhaal: 3-1.

Manchester United kon niet beschikken over aanvoerder Wayne Rooney, die op de training een lichte blessure opliep. Zijn vervanger was Marouane Fellaini. De Gea keerde na transferperikelen en een uiteindelijke contractverlenging terug tussen de palen op Old Trafford. Ook Memphis Depay en Daley Blind kregen een basisplaats van Louis van Gaal. Bij Liverpool koos coach Brendan Rodgers voor Danny Ings naast Christian Benteke. De jonge Engelsman verving de geschorste Coutinho.

De sfeer in het Theatre of Dreams was hartstochtelijk. De competitiehervatting in de Premier League bracht met deze klassieker het nodige fanatisme bij de supporters naar boven. United had in de beginfase het meeste balbezit en zag Liverpool voornamelijk verdedigen. Dat lukte de Reds aardig, want Manchester kon niet door de hechte defensie komen. Memphis had het moeilijk tegen Nathaniel Clyne en Fellaini werd kort gedekt door onder meer Martin Škrtel en Dejan Lovren.

Liverpool deed naast verdedigen weinig en Manchester was niet bij machte om daar iets aan te veranderen. Het eerste bedrijf bood weinig vertier voor de liefhebber en de wedstrijd zat volledig op slot. Louis van Gaal slachtofferde Memphis Depay en bracht Ashley Young na de rust. Dit had direct effect, laatstgenoemde kreeg een vrije trap mee, die op zijn beurt slim werd genomen door Mata. De Spanjaard zag Daley Blind vrijstaan op de rand van het strafschopgebied. De Nederlander had het vizier op scherp en schoot geplaatst raak: 1-0.

Een kleine tien minuten later was het eerste werk van de wedstrijd noodzakelijk voor De Gea. De teruggekeerde doelman moest alert zijn bij een scherpe voorzet van Clyne en een halve omhaal van Danny Ings. Liverpool werd gevaarlijker en zag Daley Blind opnieuw een heldenrol vertonen. De doelpuntenmaker redde zijn ploeg door de bal, vlak voor de eigen doellijn, twee keer te blokkeren. Nadat het gevaar was geweken kon Van Gaal zijn kersverse aankoop Anthony Martial brengen.

Joe Gomez liet zich in de zeventigste minuut verleiden tot het neerhalen van Ander Herrera in zijn eigen strafschopgebied. De Spanjaard kreeg de penalty mee en benutte deze zelf. Liverpool kon weinig en United consolideerde de voorsprong. Vijf minuten voor tijd maakte Christian Benteke alsnog de aansluitingstreffer. Met een kiezelharde omhaal bracht de Belg de spanning terug in de slotfase: 2-1.

Toch was het laatste woord aan de gastheren. Debutant Anthony Martial kapte fraai twee verdedigers uit, om vervolgens beheerst in de verre hoek te scoren: 3-1. Zo toonde de jonge Fransman van vijftig miljoen direct zijn klasse. Met de overwinning op zak reizen de Mancunians aanstaande dinsdag af naar Eindhoven. Daar is PSV de tegenstander van de eerste groepswedstrijd in de Champions League. Liverpool speelt donderdag in Frankrijk bij Girondins Bordeaux voor de Europa League.

Door: Koen Larmit