20.09.2015 18:50

Martial plaaggeest voor Southampton-defensie

Anthony Martial (m.) is de grote man in Southampton. De Fransman scoort zijn tweede treffer en zet Manchester United voor het eerst op voorsprong tegen de ploeg van Ronald Koeman. Hier viert hij zijn goal met Marcos Rojo (l.) en Mata. (20-09-2015)

Het Manchester United van Louis van Gaal heeft zondagmiddag met 2-3 gewonnen van Ronald Koemans Southampton. Bij Manchester United was het Anthony Martial die van zich deed spreken. De Fransman scoorde twee keer, net als Graziano Pellè. De winnende treffer werd gemaakt door Juan Mata.

In het eigen Saint Mary’s begon het thuisspelende Southampton goed aan de wedstrijd. Met name Sadio Mané, zondag weer terug in de basis, was de aanjager met snelle en goede druk op zijn tegenstanders. Manchester United had het daarmee lastig en kon niks anders dan lange ballen naar voren geven en vooral achteruit te lopen om verdedigen. In de dertiende minuut kwam Southampton dan ook op een terechte voorsprong. Een goede voorzet van James Ward-Prowse kon door Sadio Mané worden ingetikt, maar De Gea bracht in eerste instantie knap redding. In de rebound moest de Spaanse goalie echter toekijken hoe Graziano Pellè de 1-0 tegen de touwen schoot. Even later schoot de Italiaan nog een bal op de paal, na slordig balverlies van middenvelder Michael Carrick.

Manchester United kwam na de 1-0 achterstand wel wat beter in de wedstrijd. Dat resulteerde in de 34e minuut tot een gelijkmaker. Een afvallende bal werd terug de zestien ingekopt waar Juan Mata de bal ontving. De Spanjaard speelde de bal onder druk van Maya Yoshida opzij richting Anthony Martial. De Fransman kapte zijn tegenstander Virgil van Dijk knap uit, alvorens hij de bal binnenschoot. Een knappe goal, maar Juan Mata stond wel in buitenspelpositie op het moment dat hij de bal ontving. Ondanks de weinige kansen in de eerste helft was het wel een aantrekkelijke wedstrijd met een hoog tempo.

In de tweede helft was het Manchester United wat goed begon aan het restant van de wedstrijd. Een foute terugspeelbal van Maya Yosida leidde een tegendoelpunt in, omdat zijn pass werd onderschept door Anthony Martial. De bal van de oud-VVV'er was veel te kort en die fout strafte het Franse talent af. Oog in oog met Maarten Stekelenburg liet hij de Nederlander kansloos door de bal in de verre hoek te schuiven. Bijna zette Southampton-aanvoerder José Fonte de thuisploeg op gelijke hoogte, maar de doelman De Gea redde op een bijna onmogelijke manier.

Manchester United ging steeds meer domineren naar mate de wedstrijd vorderde. In de 68ste minuut kwamen de Reds na een prachtige aanval op een 1-3 voorsprong. Invaller Bastian Schweinsteiger stuurde Memphis weg in de zestien, die na een prachtige individuele actie de bal op de paal schoot. In de rebound was het Mata die de bal hard in het net schoot. Vijf minuten voor tijd kopte Graziano Pellè de 2-3 nog in de touwen na slecht verdedigend werk van Manchester United. Verder kwam de ploeg van Ronald Koeman echter niet meer.

Voor Louis van Gaal is er volgende speelronde weer een Nederlands onderonsje. Dan neemt Manchester United het op tegen het Sunderland van Dick Advocaat. Southampton gaat op bezoek bij promovendus Watford.

Door: Thomas Mulder