25.10.2015 16:56

Derby van Manchester eindigt onbeslist

Wayne Rooney (l.) gaat in achtervolging op Manchester City-verdediger Vincent Kompany (r.) in de Manchester Derby (25-10-2015)

Een spannende maar weinig verheffende editie van Manchester United – Manchester City heeft niet tot een winnaar geleid: 0-0. Hierdoor blijft de achterstand van het team van manager Louis van Gaal twee punten op de Citizens. City is nu samen met Arsenal koploper van de Premier League.

De derby van Manchester, een duel met ontzettend veel belangen. In de wedstrijd op Old Trafford keerde City-aanvoerder Vincent Kompany weer terug in de basis na een blessure. De aanvoerder liet zich direct gelden in felle maar ook mooie duels met Wayne Rooney. United was in het eerste kwart wat sterker, maar kon weinig gevaar stichten voor het doel van Joe Hart. De Citizens namen daarna het initiatief over. Het onbrak echter aan daadkracht in offensief opzicht.

Talenten Kevin de Bruyne en Raheem Sterling wisten geen stempel te drukken in de eerste 45 minuten. Aan de andere kant liet Anthony Martial af ten toe zijn klasse zien. Kompany en Fernandinho moesten twee keer onreglementair ingrijpen bij de Fransman. Zonder doelpunten, maar met veel strijd werd een 0-0 ruststand bereikt. Na rust was de eerste mogelijkheid voor Chris Smalling. De verdediger van United kopte een hoekschop maar net naast het doel van City. Louis van Gaal’s team begon ook in de tweede helft beter.

De Red Devils zetten druk op het doel van City maar konden doelman Hart niet beproeven. Het spelbeeld veranderde niet. Ondanks meer balbezit voor United was er weinig gevaar voor het doel. City viel in de tweede helft tegen en kon weinig in de pap brokkelen. De Citizens vonden het wel best en verdedigden het punt in de slotfase met defensieve wissels. De grootste kans was vijf minuten voor tijd via Jesse Lingard. De jonge invaller lepelde een voorzet van Martial op de lat. Ook Smalling kreeg op aangeven van invaller Marouane Fellaini nog een aardige mogelijkheid.

Memphis Depay en Daley Blind bleven de gehele wedstrijd op de bank. Helaas werd het zondagmiddag een tegenvallende derby van Manchester. Door het gelijke spel blijft de voorsprong van City op buurman United twee punten. Het team van Pellegrini staat weer op kop samen met Arsenal. Manchester United deelt de derde positie met West Ham United en gaat volgende week op bezoek in London bij Crystal Palace. Koploper City speelt dan in het eigen Etihad Stadium tegen laagvlieger Norwich City.

Door: Koen Larmit