28.11.2015 17:55

Man City boekt simpele zege op Southampton

De fysiek sterke Victor Wanyama (l.) probeert de kleine en behendige Raheem Sterling (r.) af te stoppen tijdens Manchester City - Southampton. (28-11-2015)

Manchester City heeft zaterdag een vrij gemakkelijke overwinning geboekt op Southampton FC. De ploeg van Manuel Pellegrini was met 3-1 te sterk voor het ensemble van Ronald Koeman.

Beide ploegen gingen de wedstrijd in met revanchegevoelens. Voor Manchester City was de afgelopen week zeer teleurstellend. Na de ontluisterende verliespartij tegen Liverpool (1-4) was ook Juventus te sterk voor the Citizens: 1-0. De wedstrijd tegen Southampton was voor Man City ideaal om zich te herstellen. Echter was ook de uitploeg uit op revanche. Weliswaar was de seizoensstart prima, vorige week beleefde het wel een uitglijder. Koemans ploeg verloor toen in eigen huis van Stoke City, dat een nipte 0-1 meenam naar Stoke-on-Trent.

De eerste helft kenmerkte hoe veel wedstrijden van Man City verlopen. Het team van Pellegrini had veel meer balbezit en onderdrukte Southampton constant, vooral in de openingsfase. Daarom kwam de thuisploeg ook al snel op voorsprong. Raheem Sterling stoomde in de negende minuut op langs de zijkant en legde voor op Kevin De Bruyne, die simpel afmaakte.

In de twintigste minuut leek de beslissing al te vallen. Fabian Delph verschalkte, mede doordat Virgil van Dijk de bal nog aanraakte, Maarten Stekelenburg en zette de 2-0 op het bord. Twee minuten later was de Nederlandse verdediger weer ongelukkig. Een vlammend schot van ongeveer dertig meter van Van Dijk resulteerde bijna in een snelle aansluitingstreffer, maar de bal belandde op de bal. In de rest van de eerste helft probeerde Southampton nog het een en ander. Het leverde niets op, waardoor de ruststand 2-0 was.

Men ging de tweede helft in met het idee dat er niet veel spanning meer zou zijn, maar dat idee veranderde snel. Shane Long zorgde vier minuten na rust voor de aansluitingstreffer door een voorzet van Sadio Mané binnen te koppen. Southampton bleef drukken, met Tadić die regelmatig gevaarlijk was voor het doel van Willy Caballero. Doordat The Saints zich herpakten werd het toch even spannend in het Etihad Stadium. Uiteindelijk bleek de hoop tevergeefs. In de 69ste minuut schoot Aleksandar Kolarov onverbiddelijk de 3-1 tegen de touwen, waardoor het toch echt gespeeld was. Het restant van de wedstrijd leverde dan ook weinig op.

Man City mag zich door de zege in ieder geval twee uur koploper van de Premier League noemen. De winnaar van Leicester City - Manchester United neemt dit stokje over. Mocht dit duel gelijk eindigen, dan blijft Man City de nummer één. Voor Southampton was de nederlaag waarschijnlijk voorafgaand aan het seizoen al ingecalculeerd. Het zakt naar plek negen, en dat kan in de rest van de speelronde nog wel eens een nog lagere klassering worden, afhankelijk van resultaten op de andere velden. Een ramp is het echter niet: alles in de middenmoot staat erg dicht bij elkaar.

Door: Nino Vermeulen