26.12.2015 22:36

Martina leidt winst in na fraaie bananengoal

Cuco Martina maakte een wereldtreffer. Met buitenkant rechts knalt hij Southampton richting de 1-0. (26-12-2015)
Cuco Martina maakte een wereldtreffer. Met buitenkant rechts knalt hij Southampton richting de 1-0. (26-12-2015)

Southampton heeft op Boxing Day voor een flinke stunt gezorgd. Arsenal kwam op bezoek, maar de ploeg in vorm kon het niet waarmaken tegen de Saints. Southampton won met 4-0 door een wereldtreffer van Cuco Martina, Shane Long (2x) en José Fonte.

Arsenal wist dat als het won van Southampton, dat het de koppositie in de Premier League zou pakken. Leicester City had eerder op de dag verloren van Liverpool, waardoor een driepunter voldoende was voor een nieuwe koploper in Engeland. Door een goal van Christian Benteke had Arsenal de kans om een goed 2015 te bekronen met een koppositie. Echter startte de ploeg van Arsène Wenger niet goed. Evenals Southampton was het voetbal bijzonder pover. Beide teams hinkten namelijk op twee gedachten: aanvallen of verdedigen. Die twijfels zorgden voor weinig spektakel in de eerste helft.

Twijfelen deed Cuco Martina in de negentiende minuut niet. De rechtsback debuteerde in de basis bij de Southampton en schond het vertrouwen van Ronald Koeman niet. De verdediger kreeg een afgeslagen voorzet voor de voeten en schoot de bal op héérlijke wijze het doel in. Met enorm veel curve plaatste hij de bal langs Petr Čech. Met dit werelddoelpunt was Arsenal even van slag, maar Southampton kon het niet uitbuiten tot een 2-0. Daardoor stond de 1-0 op het scorebord in de rust.

Na de pauze moest Arsenal meer uit de schulp kruipen, maar het was juist Southampton dat na rust direct gevaarlijk werd. Op de counter was het vooral Sadio Mané die voor gevaar zorgde. Niet voor niets was hij de aangever bij de 2-0. Terwijl Mané aan de rechterkant de Arsenal-verdediging bezighield, tikte Long Laurent Koscielny aan. De Fransman ging naar de grond, Long liep door en stond zodoende helemaal vrij voor de goal. De Ierse international kon vervolgens simpel zijn 36e doelpunt in de Premier League maken. Met de 2-0 op zak leek het duel op slot. Arsenal moest meer en meer drukken, terwijl Mané voor Southampton op de counter bleef loeren.

Arsenal ging wel op jacht naar de aansluitingstreffer, maar kreeg de deksel vervolgens keihard op de neus. Southampton speelde verdedigend en goed georganiseerd en mocht er iemand in het Saint Mary's nog twijfelen aan een overwinning dan maakte aanvoerder José Fonte daar een einde aan. De verdediger kopte een corner feilloos binnen: 3-0. Om het leed nog erger te maken voor Arsenal was het uitblinker Long die ook nog eens de 4-0 binnenschoot.

Na vijf duels zonder overwinning weet de ploeg van Ronald Koeman eindelijk weer te winnen. Door de drie punten blijft de marge met de degradatieplekken zeven punten en staat Southampton op een twaalfde plek. Voor Arsenal is dit een gemiste kans. Het kon de koppositie overnemen van Leicester City, maar de ploeg van Wenger faalde hopeloos en ziet dat de marge daardoor twee punten blijft. Daarnaast ziet de ploeg concurrent Manchester City naderen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner