02.01.2016 17:56

Arsenal komt goed weg tegen Newcastle: 1-0

Arsenal speelde zaterdag slecht en verdiende geen overwinning, maar kreeg het wel. De Gunners kwamen van begin tot eind meer in de problemen dan Newcastle United, maar het was Laurent Koscielny die scoorde: 1-0.

De thuisploeg ging de wedstrijd in als de nummer één van de Premier League. Door de overwinning tegen AFC Bournemouth op 28 december ging het Leicester City voorbij en mocht het zich koploper noemen. Een overwinning tegen Newcastle United zou vrijwel zeker betekenen dat deze naam ook na deze speelronde aan de Londenaren gegeven mag worden.

In de eerste helft stelde het spel bijzonder weinig voor. Arsenal liet allesbehalve zien dat het als koploper de wedstrijd inging en creëerde geen noemenswaardige kansen. Het balbezit was wel veelal voor de Gunners, maar dat bleek niet genoeg om Newcastle van de wijs te brengen. De uitploeg speelde slim door ver in te zakken en te loeren op de counter. Hierdoor was het vaker gevaarlijk dan de thuisploeg. Ook dit was echter lang niet genoeg om tot een doelpunt te komen. Na 45 minuten stond dan ook een te verwachten brilstand op het scorebord.

Ook de tweede helft bood maar weinig vermaak. Lang was Newcastle zelfs de betere ploeg. Georgino Wijnaldum kreeg binnen vijf minuten een grote kans om de openingstreffer binnen te schuiven, maar Petr Čech lag in de weg met een goede redding. Arsenal kwam er amper aan te pas, terwijl Newcastle regelmatig in de buurt van het doel van de thuisploeg kwam. Het mocht echter niet baten.

In de 72ste minuut kwamen de Gunners tot overmaat van ramp voor Newcastle zelfs op voorsprong. Uit een corner kopte Olivier Giroud goed door, waarna centrale verdediger Koscielny als een volleerd spits anticipeerde en de 1-0 binnen tikte. Arsenal kwam nog enkele keren in de problemen, toch trok de thuisclub de drie punten over de streep. Een gelukkige winstpartij die je veel ziet bij uiteindelijke kampioenen.

Door de overwinning, die overigens de honderdste 1-0 in de Premier League is voor de Noord-Londense club, blijft Arsenal de trotse koploper van de Premier League, gevolgd door Leicester City. De ploeg van Claudio Ranieri verspeelde eerder op de zaterdag punten tegen AFC Bournemouth. Newcastle United blijft in de problemen met nog maar zeventien punten uit de twintig wedstrijden die er nu al gespeeld zijn. Steve McClaren en zijn mannen staan nog altijd onder de degradatiestreep.

Door: Nino Vermeulen