03.01.2016 12:05

Pieters: "Ben een waardige back voor Oranje"

Erik Pieters maakt de training van het Nederlands elftal in Cardiff mee met een masker op zijn gezicht. De verdediger staat aan de vooravond van de oefeninterland tegen Wales. (12-11-2015)
Erik Pieters maakt de training van het Nederlands elftal in Cardiff mee met een masker op zijn gezicht. De verdediger staat aan de vooravond van de oefeninterland tegen Wales. (12-11-2015)

Al 2,5 seizoen is Erik Pieters een basisspeler bij Stoke City in de Premier League, maar bij het Nederlands elftal is de linksback niet tot nauwelijks in beeld. Onterecht, vindt de oud-speler van FC Utrecht en PSV.

In 2014 speelde Pieters zijn laatste interland voor het Nederlands elftal. Toentertijd ging de vleugelverdediger met 2-0 onderuit tegen Italië. Sindsdien werd Pieters wel opgeroepen, maar tot speeltijd kwam het niet meer. "Ik weet niet wat de achterliggende gedachte van de bondscoach is. In mijn ogen ben ik goed bezig. Misschien komt het omdat ik voor Stoke City speel en springt dat minder in het oog", heeft Pieters in gesprek met de NOS een mogelijke verklaring. 

"Maar Stoke is al lang niet meer een rugbyclub die alleen maar de lange bal hanteert. We spelen goed voetbal en zijn niet voor niets in de voorgaande twee seizoenen negende geworden." Juist omdat Pieters zoveel speelt in een topcompetitie, vindt hij het vreemd dat hij zo weinig speelt in het shirt van Oranje. "Ik ben ook nooit gebeld. Dat zou wel fijn zijn, want dan weet ik wat ik misschien nog moet verbeteren."

"Ik ben hartstikke fit en zowel mentaal als fysiek veel sterker geworden. Qua spel ben ik verdedigend veel beter geworden en aanvallend gaat het ook steeds beter. Ik weet meer waar het om gaat en red mij ook vaak uit benarde situaties", kijkt de in Tiel geboren verdediger terug op zijn tijd bij Stoke City. "Met alle respect, maar spelen in de Eredivisie of Premier League, dat is wel een verschil."

In de huidige situatie bij het nationale elftal is Pieters zelfs nummer vier in de pikorde. Jetro Willems is de eerste kandidaat om linksback te worden, mits de PSV'er weer fit wordt. Daarna volgen volgens Danny Blind Jaïro Riedewald (Ajax) en Terence Kongolo (Feyenoord). "Dat mag hij vinden, maar ik weet dat ik niet onderdoe voor die twee. Ik denk dat ik een waardige linksback ben voor Oranje, met veel ervaring. Bert van Marwijk vond mij wel goed genoeg voor Oranje toen ik nog bij PSV zat. Nu ben ik een betere speler, maar vindt de bondscoach mij niet goed genoeg."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner