12.01.2016 22:40

Newcastle pakt in slotfase alsnog een punt

Door een treffer in de blessuretijd van Paul Dummett heeft Newcastle weer eens een punt in de Premier League gepakt. Op dinsdagavond sleepte de ploeg in eigen huis uiteindelijk een 3-3 uit het vuur tegen Manchester United. In de voorgaande drie competitiewedstrijden werd er telkens met 0-1 verloren.

Newcastle begon in eigen huis goed aan het treffen met Manchester. Na vier nederlagen op rij ging de thuisploeg in de openingsfase op zoek naar een snelle voorsprong, maar al snel bleken de kaarten weer niet gunstig geschud te zijn voor Newcastle. Na tien minute kopte Marouane Fellaini uit een hoekschop tegen de hand van Chancel Mbemba aan, wat de bezoekers een strafschop opleverde. Wayne Rooney bleef heel rustig en schoot Manchester al snel naar een 0-1 voorsprong.

Diezelfde Rooney leek na een klein half uur de voorsprong te gaan verdubbelen, maar alleen voor doelman Rob Elliot schoot de spits net voor het doel langs. Deze kans van Rooney was de inleiding voor een leuk laatste kwartier, waarin er voor beide doelen genoeg gebeurde. Na de misser van Rooney miste Georginio Wijnaldum een grote kans op de gelijkmaker, waarna het even later aan de andere kant wederom Rooney was die belangrijk werd.

De aanvoerder was in een snelle uitbraak eerder bij de bal dan Fabricio Coloccini. De hoek werd voor Rooney te lastig om zelf te schieten, maar de mee opgestoomde Jesse Lingard had die ruimte wel. Rooney bediende hem prima, waarna Lingard door de benen van Elliot heen de 0-2 binnen schoot. Iedereen leek te accepteren dat dit ook de ruststand zou gaan worden, totdat Wijnaldum daar vlak voor de rust verandering in bracht. Spits Aleksandar Mitrović kopte een voorzet van Coloccini goed terug op de inlopende Nederlander, die nu wel rustig bleef en de bal achter De Gea kreeg.

De tweede helft begon wat wijfelend, maar kende uiteindelijk weer kansen aan beide kanten. Nadat Moussa Sissoko voor Newcastle en Lingard voor Manchester de kansen niet wisten te benutten, kreeg Mitrović een mogelijkheid aangeboden van Mike Dean. In een duel na een hoekschop hingen Mitrović en Smalling aan elkaar, waarna de scheidsrechter de bal wederom op de stip besloot te leggen. Mitrović faalde niet en bracht beide ploegen in evenwicht.

Na de 2-2 leek Newcastle de wedstrijd naar zich toe te gaan trekken, maar ruim tien minuten voor tijd sloeg Rooney wederom toe. Memphis lag aan de basis van de hernieuwde voorsprong voor de bezoekers, nadat de invaller vanaf links naar binnen trok en probeerde op doel te schieten. Zijn schot werd geblokt, maar belandde heerlijk voor de voeten van Rooney. De spits twijfelde geen moment en schoot de bal onhoudbaar in de hoek, achter de kansloze Elliot.

Vlak na de 2-3 kreeg Fellaini nog een enorme kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Na een goede actie van Memphis leek de Belg de bal bij de tweede paal vrij in te kunnen koppen, maar hij mikte zijn kopbal recht op Elliot. Die misser bleek vlak voor tijd een zeer kostbare, toen Paul Dummett een afvallende bal verwoestend richting doel schoot. De Gea was kansloos op deze inzet, die ook nog werd aangeraakt, en moest voor de derde keer deze avond vissen.

Met dit gelijke spel schieten beide ploegen echter weinig op. Manchester gaat haar concurrenten om de bovenste plaatsen langzaam uit het oog verliezen, terwijl Newcastle onderin met slechts één punt uit de laatste vier competitiewedstrijden maar niet uit de problemen weet te komen.

Door: Dennis Korpel