17.01.2016 16:56

United wint dankzij recordtreffer Rooney: 0-1

Wayne Rooney heeft Manchester United zondagmiddag met een recordtreffer aan een belangrijke driepunter geholpen. Tegen Liverpool was het spel van de club lang niet altijd goed, maar op Anfield bleef het bij 0-1. Rooney heeft nu de meeste competitiegoals voor één club gescoord in de Engelse Premier League.

Zonder Memphis Depay maakte Manchester United tegen Liverpool vooral aanvallend een bijzonder zwakke indruk. Simon Mignolet kon de eerste 45 minuten ook wel op de bank blijven zitten, want gevaarlijk werd de formatie van Louis van Gaal niet. Wayne Rooney was op Anfield de diepe spits, terwijl Anthony Martial met Jesse Lingard de flanken bezette. Liverpool was ook niet erg actief op aanvallend gebied, maar met Adam Lallana, Roberto Firmino en Jordan Henderson kreeg de ploeg drie aardige kansen. Lallana kopte na een lange bal van dichtbij op De Gea, Roberto Firmino prikte de rebound rakelings voorlangs, terwijl Henderson enkele minuten later hetzelfde presteerde vanuit een lastige hoek.

In de tweede helft werd de wedstrijd een stuk aantrekkelijker, vooral omdat beide teams opportunistischer gingen spelen. Na tien minuten leidde dit tot de eerste grote kans van Manchester United. Rooney kreeg een voorzet niet op doel, maar Martial kon wel oppikken. Na een versnelling in de zestien zocht hij de lange hoek, maar de schuiver ging voorlangs. Ook Liverpool werd gevaarlijk, maar De Gea bewees opnieuw zijn waarde door een inzet van Emre Can uit de kruising te plukken en de rebound van Roberto Firmino ook maar meteen te pakken.

Manchester United ging aanvallender voetballen door Marouane Fellaini verder naar voren te sturen en dit had tien minuten voor tijd het gewenste effect. De lange Belg won een kopduel in de zestien, maar raakte met zijn kopstoot de lat. Rooney stond echter op de juiste plek voor de rebound en ramde de 0-1 in het dak van het doel. Voor Manchester United betekende dit een belangrijke driepunter, voor de Engelse spits betekende het ook een record. De 0-1 tegen Liverpool is zijn 176e competitiegoal voor één club in de Premier League. Hiermee haalt hij Thierry Henry in, die in het verleden 175 doelpunten scoorde in het shirt van Arsenal. Manchester United is door de overwinning weer de top vijf binnengeslopen, Liverpool blijft in de middenmoot staan.

Door: Jos Boesveld