24.01.2016 18:52

Diego Costa doet Arsenal wederom veel pijn

Diego Costa breekt de ban en opent, vlak nadat Per Mertesacker van het veld is gestuurd, de score bij de Engelse derby tussen Arsenal en Chelsea. (24-01-2016)
Diego Costa breekt de ban en opent, vlak nadat Per Mertesacker van het veld is gestuurd, de score bij de Engelse derby tussen Arsenal en Chelsea. (24-01-2016)

Door het scoren van de enige treffer en het veroorzaken van een rode kaart voor Per Mertesacker heeft Diego Costa zijn populariteit in Noord-Londen weer een deuk gegeven. Net als in de eerste ontmoeting tussen Arsenal en Chelsea eiste de Spaanse spits zondagmiddag de hoofdrol voor zich op.

In een poging om de koppositie in de Premier League weer terug te pakken begon Arsenal in eigen huis goed aan de wedstrijd tegen Chelsea. Na twee gelijke spelen op rij was Arsenal vastberaden om weer eens de drie punten te pakken. Met goede combinaties was de ploeg in de openingsfase dan ook de bovenliggende partij. Dit voordeel was de thuisploeg echter ineens helemaal kwijt, nadat Diego Costa door leek te gaan breken richting Petr Čech. Per Mertesacker trok aan de noodrem en kon al binnen twintig minuten de douche op gaan zoeken.

Arsène Wenger greep direct daarna in door zijn spits Olivier Giroud naar de kant te halen voor een extra verdediger. Direct na die wissel scoorde Diego Costa als klap op de vuurpijl ook nog eens de 0-1. Na een prima voorzet van Branislav Ivanović dook de spits op bij de eerste paal om de bal daar binnen te kunnen tikken. Voor Arsenal lag er daarna een enorme opgave om zonder spits en met een man minder deze achterstand ongedaan te maken.

Voor de rust lukte dat slechts sporadisch. Voornamelijk via Aaron Ramsey en Theo Walcott legde de thuisploeg wel enkele mooie aanvallen op de mat, maar Chelsea bleef redelijk eenvoudig overeind en behield de controle over de wedstrijd. Na de rust zette dit beeld zich vrijwel op dezelfde voet door. Arsenal wilde wel, maar leek niet echt te kunnen.

Bij Chelsea had er niemand haast en was er weinig druk om op zoek te gaan naar een tweede treffer. De mannen van Guus Hiddink hielden de controle en zagen Arsenal amper door hun defensieve stellingen heen komen. Wel zag het Diego Costa halverwege de tweede helft nog uitvallen met een blessure, nadat de doelpuntenmaker met zijn been in het gras bleef steken.

Doordat Arsenal er maar niet doorheen wist te komen, zijn de drie punten meegegaan met Chelsea. Deze nederlaag maakt Arsenal de verliezer van dit weekend in de strijd om het kampioenschap. Leicester City en Manchester City hebben daarvan geprofiteerd door over de Gunners heen te gaan op de ranglijst. De drie punten voor Chelsea zorgen ervoor dat Hiddink en zijn mannen voorlopig weg zijn gelopen bij de degradatieproblemen.

Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner