01.05.2016 16:58

Leicester City moet titelfeest uitstellen

Leicester City heeft zondag niet weten te winnen van Manchester United en moet het kampioensfeest zodoende uitstellen. In een spannend en aantrekkelijk duel stond de 1-1 eindstand al na een kwartier op het scorebord.

In eigen huis moest United winnen om zicht te houden op de begeerde vierde plek die recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Champions League en dat was zichtbaar. De thuisploeg zocht vanaf het eerste fluitsignaal de aanval en kwam al snel verdiend op voorsprong. Anthony Martial werd volledig over het hoofd gezien door de verdediging van Leicester en schoof van dichtbij een doorgeschoten voorzet onder Leicester-doelman Kasper Schmeichel door. Vlak na de 1-0 voorkwam Schmeichel een tweede treffer van United door in de korte hoek uitstekend te redden op een inzet van Jesse Lingard.

Er was iets meer dan een kwartier gespeeld toen Leicester al op gelijke hoogte kwam. Op aangeven van Danny Drinkwater kopte Wes Morgan van dichtbij de bal achter de kansloze United-goalie David de Gea. In het vervolg van de eerste helft was United grotendeels de betere ploeg, maar kansen van Wayne Rooney, Lingard, Marouane Fellaini en Antonio Valencia leverden geen tweede United-treffer op. Enkele minuten voor de pauze kenden de bezoekers een sterke fase waarin de ploeg via Leonardo Ulloa, Drinkwater en Morgan mogelijkheden op de 1-2 kreeg. Ook mocht United niet klagen dat scheidsrechter Michael Oliver geen strafschop aan de Foxes gaf na een overtreding van Marcos Rojo op Riyad Mahrez.

Beide ploegen kregen in het eerste kwartier na rust kansen. De beste was voor de ploeg van Claudio Ranieri. Shinji Okazaki kwam net tekort om een voorzet van Danny Simpson binnen te glijden. Het initiatief lag in de tweede helft grotendeels bij Leicester en dat leverde de Foxes dan ook enkele mogelijkheden op. Ulloa kopte echter over en Mahrez vond de vuisten van De Gea. De equipe van Van Gaal was minder dan voor rust, maar bleef desondanks op momenten erg gevaarlijk. Zo kopte Chris Smalling een voorzet van Rooney op de paal.

In de slotfase gingen beide elftallen op zoek naar de zege. Invaller Memphis Depay was vlak voor tijd belangrijk voor de thuisploeg. Hij werd op de rand van het zestienmetergebied vastgehouden door Drinkwater die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg. United kreeg vervolgens geen strafschop terwijl het er toch sterk op leek dat Depay binnen de zestien werd vastgehouden. De vrije trap van Rooney die volgde eindigde op de vuisten van Schmeichel. In de blessuretijd voorkwam Schmeichel door goed uit zijn doel te komen dat Depay nog de 2-1 kon maken.

Geen kampioensfeest voor Leicester in Manchester als gevolg van het gelijke spel. Maandag kan de ploeg van Ranieri alsnog de titel grijpen als Tottenham niet wint op bezoek bij aartsrivaal Chelsea. United klimt weer over West Ham United heen en is terug te vinden op plek vijf.

Door: Roel Egberts