01.05.2016 19:21

Mané hattrickheld in overwinning op Man City

Sadio Mané (r.) heeft zojuist zijn derde treffer gescoord tegen Manchester City. De Senegalees viert het feestje met de supporters, terwijl Virgil van Dijk ook mee juicht. (01-05-2016)

Southampton heeft zondag een knappe zege geboekt op een B-team van Manchester City. The Citizens verloren met 4-2 van The Saints, waar Sadio Mané en Dušan Tadić de grote helden waren.

Manchester City begon met het oog op de belangrijke return van de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid met een vrijwel geheel B-team. Ten opzichte van het heenduel met de Madrilenen deed Manuel Pellegrini acht aanpassingen. Daar moest hij in de eerste helft flink voor boeten. In de 25ste minuut kwam een attractief spelend Southampton op voorsprong door een goal van Shane Long. Nadat Dušan Tadić de bal fraai voor het doel gebracht had troefde de spits Nicolás Otamendi af en tikte de 1-0 tegen de touwen.

Drie minuten later werd het zelfs 2-0 voor The Saints. Wederom verzorgde Tadić de assist, ditmaal bleef Sadio Mané koel en verdubbelde de voorsprong. Deze was bovendien allerminst onverdiend; Southampton speelde vele malen beter en de uitploeg kwam er amper aan te pas in de eerste helft. Toch kwam Man City voor rust nog tot scoren. Kelechi Iheanacho kon door onzeker uitverdedigen van Cuco Martina tegen de bal aanlopen en maakte daarmee de aansluitingstreffer.

In de tweede helft was de marge toch weer vrij snel twee. Man City begon weliswaar sterker aan de eerste helft, maar in de 57ste minuut maakte Southampton de 3-1. Een corner werd in eerste instantie tegen de lat gekopt door Virgil van Dijk, alleen Mané was alert en tikte zijn tweede tegen de touwen. In de 68ste minuut werd de wedstrijd zelfs helemaal op slot gegooid. Weer was het Tadić met de fraaie assist, en weer was het Mané met de koele afronding. Hiermee was de hattrick compleet voor de Senegalees.

Toch wist Man City nog tot scoren te komen. In de 78ste minuut ontving Iheanacho de bal van Navas, legde aan en krulde met zijn linker de bal op erg fraaie wijze in de verre hoek. Met deze tweede van de Nigeriaan werd de 4-2 eindstand op het scorebord gezet, want in de rest van het duel gebeurde niet bijster veel meer.

De overwinning is voor Southampton een erg welkome. De hoop op Europees voetbal blijft bestaan door deze zege tegen Man City. Southampton haalt door de driepunter Liverpool in en staat nu zevende, een plek die recht geeft op Europa League-voetbal, indien Manchester United de FA Cup wint. Voor Man City komt de nederlaag op een ongelegen moment; The Citizens raken hun plek in de top drie kwijt en moeten zelfs nog oppassen dat ze niet uit de top vier vallen. Daarvoor moeten de resterende wedstrijden gewonnen worden. Daarnaast had Man City op een betere generale repetitie gehoopt met het oog op de return van de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid, die woensdag wordt gespeeld.

Door: Nino Vermeulen