06.11.2016 14:57

Arsenal en Tottenham spelen gelijk in derby

De Londense derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur is zondagmiddag in een gelijkspel geëindigd. Arsenal kwam in de eerste helft op voorsprong door een eigen goal van Kevin Wimmer, waarna Harry Kane in de tweede helft de gelijkmaker op zijn naam zette. Vincent Janssen speelde twintig minuten mee bij de Spurs.

In de derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur keerde Kane terug na blessureleed. De Engelse spits miste duidelijk nog wat wedstrijdritme, maar was wel betrokken bij de eerste twee grote kansen van de wedstrijd. In de vijfde minuut passeerde Heung-min Son zijn tegenstander, snelde naar de goal en gaf de bal laag voor op de instormende Kane, maar die kon zijn voet net niet tegen de bal zetten. In de 22ste minuut kwam Kane dichterbij, maar zijn kopbal op de voorzet van Christian Eriksen ging rakelings langs het doel van Arsenal-doelman Petr Čech.

Daarna was het de beurt aan de thuisploeg. Na een half uur spelen kreeg jongeling Alex Iwobi dé uitgelezen kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. In alle vrijheid kon de buitenspeler een hoekje uitkiezen, maar schoot recht op Spurs-goalie Hugo Lloris. Zeven minuten later schoot Theo Walcott de bal vanuit een lastige hoek snoeihard op de lat. Drie minuten voor rust ging de bal er wel in. Mesut Özil draaide een bal vanuit een vrije trap de zestien meter in en het speeltuig werd door Tottenham-verdediger Wimmer vakkundig in het eigen doel gekopt. Lloris was kansloos.

Tottenham Hotspur begon goed aan de tweede helft en kwam in de 51ste minuut op gelijke hoogte. Mousa Dembélé werd na een knappe actie in de vijandelijke zestien onderuit gebracht door Laurent Koscielny. Scheidsrechter Mark Clattenburg wees direct naar de stip. Kane nam plaats achter de bal en schoot dwars door het midden raak. Een paar minuten later had Christian Eriksen de 1-2 op de voet, maar Čech redde knap op de inzet van de oud-Ajacied. Binnen een paar minuten tijd creëerde Tottenham goede kansen, maar ook de inzet van Kane in de zestigste minuut trof geen doel. Nacho Monreal zette zijn voet er goed tussen, waardoor de inzet van Kane geblokkeerd werd.

Waar Arsenal in de eerste helft de betere ploeg was, maakte Tottenham in de tweede helft de meeste aanspraak om de wedstrijd te winnen. Arsène Wenger bracht met Alex Oxlade-Chamberlain en Olivier Giroud wat frisse aanvallers in het veld, terwijl Mauricio Pochettino met de inbreng van Vincent Janssen nog iets wilde forceren. In de 84ste minuut werd Tottenham nog gevaarlijk. Een indraaiende vrije trap van Eriksen werd door iedereen voor het doel gemist en belandde op de paal.

Door het gelijkspel vergeet Arsenal te profiteren van eerder puntenverlies bij Manchester City, waardoor Chelsea voorlopig koploper blijft in de Premier League. Liverpool kan in speelronde elf echter alleen aan kop komen. Gebeurt dit, dan is het verschil tussen de nummer één en de nummers drie en vier slechts twee punten.

Door: Thomas Mulder