03.12.2016 15:31

Veerkrachtig Chelsea slaat aanval Man. City af

Fernandinho (l.) is Cesc Fàbregas te snel af tijdens het duel van Manchester City met Chelsea. (03-12-2016)

Chelsea heeft op bezoek bij Manchester City het volle pond gepakt: 1-3. City was een uur lang de bovenliggende partij, maar Chelsea toonde veerkracht in een prachtig voetbalgevecht.

De thuisploeg begon de wedstrijd met één punt minder dan koploper Chelsea en wilde vanaf het eerste fluitsignaal het spel maken. Chelsea begon echter sterk. De ploeg van Antonio Conte durfde hoog druk te zetten, waar The Citizens maar moeilijk onderuit kwamen. Onder manager Pep Guardiola is het balbezit heilig verklaard, maar daardoor kwamen ze ook in de problemen. De grootste kans was dan ook voor Chelsea: Eden Hazard krulde de bal rakelings naast het doel van Claudio Bravo.

Het spel golfde op en neer, maar er ging ook te veel fout. Beide ploegen hadden moeite met kansen creëren, maar na een klein half uur spelen kwam de vonk die het vuur in de wedstrijd aanwakkerde. Fernandinho dacht City op voorsprong te koppen uit een vrije trap van Kevin De Bruyne, maar werd terecht teruggefloten. In de omschakeling kreeg Hazard de kans voor Chelsea om de score te openen. De Belg omspeelde Bravo, maar kon de aanstormende Diego Costa niet bedienen.

Het laatste kwartier voor rust werd het eenrichtingsverkeer richting het doel van Thibaut Courtois. Chelsea werd omsingeld en Kun Agüero kreeg meerdere kansen om te scoren. David Silva gaf een meesterlijke steekpass op Leroy Sané, die breed legde op Agüero. Van dichtbij kon Gary Cahill de inzet nog net blokken.

Op slag van rust kwam toch de verdiende voorsprong van City. Jesús Navas gaf een strakke voorzet, die hoogst ongelukkig in eigen doel werd gewerkt door Cahill. De centrale verdediger raakte de bal op zijn scheenbeschermer, waardoor de bal achter Courtois in de verre hoek vloog. Zo kwam City toch nog voor rust op de verdiende voorsprong.

Na rust was de wedstrijd helemaal los. Het spel golfde op en neer, maar de kansen waren voor de thuisploeg. De Bruyne kreeg meteen na rust een goede kans op aangeven van Sané, na een razendsnelle counter. Ook Agüero kon de score verdubbelen na een misverstand tussen Cahill en Courtois, maar Cahill haalde zijn inzet van de lijn. Toch kreeg vooral De Bruyne dé kans om te scoren, maar van dichtbij schoot hij voor een leeg doel op de lat. De defensieve zekerheid van Chelsea van de afgelopen weken kwam totaal niet uit de verf in Manchester.

De rekening van die missers kreeg City heel snel gepresenteerd. Cesc Fàbregas, die pas zijn tweede basisdebuut kreeg, legde de bal prachtig neer voor Costa. De spits nam goed aan, was veel sterker dan Otamendi in het duel en schoot onberispelijk de gelijkmaker tegen de touwen. Costa was tot dan toe compleet onzichtbaar, maar deed waarvoor hij in het veld stond: scoren.

Het tempo lag de gehele wedstrijd ongekend hoog en dat bewees zich twintig minuten voor tijd. Aan de ene kant kreeg İlkay  Gündoğan een goede mogelijkheid voor City, maar de bal lag vervolgens aan de andere kant in het net. Een razendsnelle counter van Chelsea kwam via Costa bij Willian uit, die op volle snelheid niet meer te achterhalen was. De Braziliaan schoot raak en Chelsea op voorsprong.

City had nog ruim twintig minuten om de gelijkmaker te produceren, maar had moeite met kansen creëren. Waar het bij Chelsea een uur lang heel moeizaam stond, was de muur weer helemaal gerepareerd. In de omschakeling besliste Hazard vervolgens de wedstrijd. De buitenspeler schoot oog in oog met Bravo raak: 1-3.

In de slotfase toonde City zich geen waardig verliezer. Agüero maakte een schandalige overtreding op Luiz en kreeg een terechte rode kaart. In de ruzie die volgde kreeg ook Fernandinho rood. Hij greep Fàbregas bij de keel en zodoende eindigde City de wedstrijd met negen man.

In een waar spektakelstuk toonde Chelsea zich titelkandidaat nummer één. De Londenaren blijven daardoor koploper van de Engelse Premier League.

Door: Pim Westenberg