21.12.2016 21:50

Bayern piekt in topper en is Herbstmeister

Bayern München had woensdagavond aan één helft genoeg om op overtuigende wijze het duel om de Duitse koppositie te winnen van RB Leipzig: 3-0. De bezoekers uit Leipzig speelden een uur met tien man na rood voor Emil Forsberg. Door de overwinning mag Bayern zich kronen tot Herbstmeister.

Met de van liesklachten herstelde Arjen Robben in de basis begon Bayern aan de kraker tegen Leipzig. Na een brutaal begin van dé verrassing van het seizoen uit Leipzig greep Bayern beetje bij beetje het initiatief. Dit resulteerde na ruim een kwartier in de 1-0 voorsprong. Robert Lewandowski trof de paal, waarna Thiago de rebound in het open doel kon leggen.

De Duitse kampioen kreeg vertrouwen door de goal en was via Douglas Costa dicht bij de tweede treffer van de avond. De Braziliaanse linksbuiten trof echter met een vlammend schot de buitenkant van de paal. Toch duurde het niet lang voordat Bayern de tweede van de avond kon aantekenen. Thiago was dit keer de aangever bij een doelpunt van landgenoot Xabi Alonso. De ervaren Spanjaard trof doel met een diagonale schuiver: 2-0.

De problemen voor Leipzig stapelden zich op na een half uur spelen. Forsberg haalde de angel uit een Bayern-counter door met gestrekt been de achillespees te raken van Philipp Lahm. Het kwam de Zweedse middenvelder op direct rood te staan. Met tien spelers werd het voor Leipzig nog lastiger tegen het sterke Bayern.

Vlak voor rust kreeg Bayern ook nog een strafschop na een klungelige overtreding van Leipzig-doelman Péter Gulácsi op Douglas Costa. Het buitenkansje werd koeltjes benut door wie anders dan topscorer Lewandowski: 3-0. In de rust werd Robben vervangen door Franck Ribéry. Coach Carlo Ancelotti wilde geen risico's nemen met de Nederlander bij een 3-0 tussenstand.

In de tweede helft was de eerste mogelijkheid voor Lewandowski. Oog in oog met doelman Gulácsi kreeg de Poolse spits de bal echter niet voorbij het lichaam van de Leipzig-goalie. Bayern controleerde het spel na rust en Leipzig probeerde de opgelopen schade te beperken. De amusementswaarde werd er dan ook niet beter op.

Lewandowski bleef de man met de meeste dreiging. Na een mooie combinatie met invaller Ribéry trof de Poolse spits echter opnieuw doelman Gulácsi op zijn weg. Bayern verrichte niet veel inspanningen meer en Leipzig was niet bij machten. Door de ruime 3-0 overwinning neemt Bayern afstand van de naaste concurrent uit Leipzig. De ploeg van Ancelotti is weer Herbstmeister en kan genieten van de winterstop.

Door: Koen Larmit