15.01.2017 16:27

Koeman vernedert City op Goodison Park

Everton heeft zondagmiddag voor een stunt in de Premier League gezorgd, door in eigen huis met maar liefst 4-0 van Manchester City te winnen. The Citizens kregen geen lucht om goed in de wedstrijd te komen en zagen het dieptepunt van het huidige seizoen, toen FC Barcelona in de Champions League met 4-0 van de Engelse club won, geëvenaard worden. Daarnaast verloor Pep Guardiola als trainer nog nooit een competitiewedstrijd met deze cijfers.

Everton begon brutaal aan het duel met City, dat eerder in de speelronde de concurrenten uit de top drie zag winnen. Kevin Mirallas leek al snel de score te openen, maar landgenoot Romelu Lukaku, die de assist gaf, stond buitenspel. City nam na de sterke openingsfase van de thuisploeg het initiatief over, maar het was Everton dat alsnog op voorsprong kwam. Ditmaal bediende Mirallas Lukaku, nu werd er niet gevlagd voor buitenspel. De oud-spits van Chelsea rondde vervolgens beheerst af in de rechterhoek voor de 1-0.

Ook in het tweede bedrijf begon Everton sterk, ditmaal beloonde de thuisclub zichzelf wel direct. Een aanval van de formatie uit Liverpool leek te sneuvelen, maar Ross Barkley blies weer leven in het gevaar. Hij bereikte Mirallas, die met een schuiver in de lange hoek Claudio Bravo voor de tweede keer verschalkte. City oogde apathisch in de tweede helft, Kun Agüero kwam bijvoorbeeld niet in het spel voor. Met een 2-0 stand bleef het echter spannend in Liverpool, maar een groot talent maakte daar een einde aan.

Thomas Davies, achttien jaar nog maar, werd vrijgespeeld op links en met een verrukkelijk stiftje wipte hij de bal over de uitkomende Claudio Bravo heen. Het verzet van City brak definitief en Everton vond het allemaal wel best. Ronald Koeman greep de stand aan om zijn twee winteraankopen speeltijd te gunnen, Morgan Schneiderlin (Manchester United) kwam bij een 2-0 voorsprong in het veld, Ademola Lookman (Charlton Athletic) kreeg vlak voor tijd nog wat speeltijd. De achttienjarige spits had echter niet veel tijd nodig om zijn eerste doelpunt voor Everton te maken, in blessuretijd schoof hij de bal door de benen van Claudio Bravo: 4-0.

Door de overwinning kruipt Everton dichter naar de top zes van Engeland toe, alhoewel het gat nog groot is. City ziet de concurrentie in de top drie uitlopen en moet vrezen voor het duel Manchester United - Liverpool, aangezien één concurrent sowieso punten gaat pakken.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner