21.01.2017 20:30

Spurs komt met schrik vrij tegen Man City

Raheem Sterling (r.) baalt opzichtig na de gelijkmaker van invaller Heung-min Son. (21-01-2017)

Twee gigantische fouten van Hugo Lloris hielpen Manchester City kort na rust in het zadel. Toch kwam Tottenham Hotspur op wilskracht terug dankzij uitgespeelde treffers van Dele Alli en invaller Heung-min Son: 2-2.

In de eerste helft was het vooral Manchester City dat de lakens uitdeelde in het Etihad Stadium. De Citizens creëerden genoeg kansen om de openingstreffer te scoren, maar door goed optreden van Tottenham Hotspur-keeper Lloris bleven de Londenaren op de been.

In het eerste kwartier na rust liet de Franse goalie zich echter van een hele ander kant zien. Lloris wachtte op de rand van het zestienmetergebied om een lange bal vanaf de middellijn van Kevin De Bruyne op te vangen. Toen de keeper van Tottenham Hotspur merkte dat er druk werd gezet door Sané, wilde hij tevergeefs ingrijpen door de bal weg te koppen. Hij miste de bal volledig, waarna Sané de bal, weliswaar met de hand, kon aannemen en in het lege doel werken: 1-0.

Enkele minuten later ging Lloris opnieuw grandioos in de fout. Een betrekkelijk eenvoudige voorzet vanaf de rechterkant leek in de handen van de doelman te eindigen, maar de Fransman liet de bal glippen. Vervolgens was het De Bruyne die er als de kippen bij was om de tweede City-treffer van de avond binnen te tikken: 2-0.

Manchester City nam vervolgens even wat gas terug en moest dit gelijk bekopen met een aansluitingstreffer van Tottenham Hotspur. Aan de rechterkant van het speelveld was Kyle Walker meegekomen en gaf een nagenoeg perfecte voorzet op de aanstormende Dele Alli. De in goede vorm stekende middenvelder hoefde de bal alleen maar binnen te knikken, waarmee hij de spanning terugbracht in de wedstrijd.

Volledig tegen de verhouding in kwamen de Spurs in de 77ste minuut ook nog eens op gelijke hoogte. Na een snelle counter kwam de bal opnieuw aan de rechterkant uit bij Walker. De back vond de volledig vrijstaande Harry Kane, die de bal in een snelle beweging meegaf aan invaller Son. De Zuid-Koreaan twijfelde geen moment en prikte de bal in de verre hoek achter doelman Bravo: 2-2.

Pep Guardiola nam geen genoegen met een gelijkspel en gooide zijn aanwinst Gabriel Jesus voor de leeuwen. Diezelfde Jesus leek al na twee minuten na zijn invalbeurt de winnende treffer binnen te glijden, maar de grensrechter vlagde – terecht - voor buitenspel. Daardoor bleef het duel steken op 2-2, waar beide ploegen in deze fase van het seizoen weinig aan hebben.

Manchester City lijkt met dit 2-2 gelijkspel definitief af te haken voor de titelstrijd in de Premier League. De achterstand op koploper Chelsea kan zondag oplopen tot maar liefst twaalf punten, als de Londenaren weten te winnen van Hull City.
Tottenham Hotspur komt weliswaar met de schrik vrij in Manchester, maar kan zondag gepasseerd worden op de ranglijst door aartsrivaal Arsenal. De Gunners nemen het dan in eigen huis op tegen Burnley FC.

Door: Maarten Elst