15.08.2017 09:30

Ingezoomd op: de topaankopen van Man Utd

Romelu Lukaku (r.) wordt gefeliciteerd door ploeggenoot Nemanja Matić (l.). (13-08-2017)
Romelu Lukaku (r.) wordt gefeliciteerd door ploeggenoot Nemanja Matić (l.). (13-08-2017)

Allebei verkasten ze op jonge leeftijd naar Chelsea, allebei werden ze verhuurd door Chelsea, allebei werden ze afgeschreven door Chelsea en allebei verdienden ze deze zomer een toptransfer naar Manchester United: Romelu Lukaku en Nemanja Matić.

Romelu Lukaku
De fysiek sterke spits was in de jeugd al een opvallende verschijning. Vaak was de jeugdspeler van RSC Anderlecht een kop groter dan zijn leeftijdsgenoten. Door zijn fysieke overmacht werd Lukaku vroeg doorgeschoven naar het eerste van Anderlecht. Tijdens de kampioenswedstrijd, welke verloren ging door Anderlecht, tegen Standard Luik (1-0) debuteerde Lukaku op zestienjarige leeftijd. 

Na iets meer dan twee seizoenen verkaste hij naar Chelsea, maar een groot succes werd dat niet. Namens die Londense club speelde hij slechts 10 duels, verspreid over periodes. Tussendoor werd hij verhuurd aan West Bromwich Albion. Ook Everton FC huurde de aanvaller, waarna de club uit Liverpool hem overnam voor ongeveer 35 miljoen euro. Daar liet hij zijn echte klasse zien, met achtereenvolgens 15, 10, 18 en 25 treffers in de Premier League. Deze zomer betaalde Manchester United 85 miljoen euro voor zijn doelpunten. 

Nemanja Matić
Als speler van MFK Košice uit Slowakije viel Matić op bij de Europese topclubs. Chelsea haalde de Serviër, maar deed in het eerste seizoen weinig beroep op de middenvelder. Zoals vaak met jonge talenten bij Chelsea, stalde de club hem elders op huurbasis. Dat 'elders' werd Vitesse, waar hij 27 Eredivisie-duels speelde. De beleidsbepalers van Chelsea waren niet onder de indruk na zijn seizoen in de Eredivisie en verkochten hem voor 5 miljoen euro aan SL Benifca. 

Daar kreeg de Londense club spijt van, want na 2,5 jaar en 56 Portugese competitie-duels verder, haalde Chelsea de dienstbare middenvelder terug naar Engeland. Bij The Blues groeide hij uit tot absolute sterkhouder, onder meer tijdens het dienstverband van José Mourinho, die altijd gecharmeerd bleef van Matić. Daarom tikte de Portugese oefenmeester deze zomer dolgraag 45 miljoen euro af namens Manchester United.

Premier League-debuut namens Man Utd
Belangrijk met assists en goals is Matić nooit geweest, maar zijn debuut namens Manchester United in de Premier League was heel sterk. De middenvelder passte, pakte af en verdeelde. Daardoor konden de aanvallers floreren, waaronder Lukaku. De spits kreeg het publiek op Old Trafford bij de eerste twee doelpunten op de banken. Manchester United won uiteindelijk met 4-0 van West Ham United. De aankopen Lukaku en Matić? Meer dan geslaagd voor hun grote test.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner