15.03.2018 14:30

Engelse ploegen sinds jaren beter dan Spaanse teams

Real Madrid en FC Barcelona maken al jaren de dienst uit in de Champions League. Daarmee is Spanje goed vertegenwoordigd als land in het miljardenbal, maar dit seizoen wordt Spanje overklast qua punten door de Engelse teams.

Het is overigens de eerste keer sinds het seizoen 2010/2011 dat ploegen uit Engeland het beter doen. Manchester City, Manchester United, Chelsea FC, Liverpool FC en Tottenham Hotspur behaalden dit seizoen 79 punten in de Champions League (elke zege telt voor 3 punten, ook in de knockout-fase). De Spaanse ploegen Real Madrid, FC Barcelona, Sevilla FC en Atlético Madrid halen ruim twintig punten minder: 57 stuks. Begin dit decennium lukte het de Engelse teams eveneens 79 punten bij elkaar te sprokkelen, de Spaanse ploegen kwamen toen uit op een totaal van 69 punten.

Duitsland dramatisch bezig
Het op het Iberisch Schiereiland gelegen Spanje doet het nog altijd beter dan Italië, Frankrijk en Duitsland. Vooral dat laatste land presteert dit seizoen erg matig, met slechts dertig punten. Deze eeuw werd slechts driemaal eerder minder punten gehaald, met het seizoen 2008/2009 als meest recente keer. De Duitse teams die destijds in de Champions League actief waren, haalden 28 punten. In de tussenliggende seizoenen presteerden Duitse teams altijd beter dan in het huidige jaargang. Het was dus alweer negen jaar terug dat Duitsland zo ondermaats presteerde.

Nederland zakt steeds verder terug
Feyenoord representeerde Nederland als enige ploeg dit seizoen en boekte op de laatste speeldag van de poulefase in de Champions League een fraaie zege op SSC Napoli. Daarmee werd de hatelijke nul verruild voor drie punten. Vorig seizoen haalde PSV namens Nederland nog minder punten: de Eindhovenaren kwamen tot slechts twee gelijke spelen. Dat was het slechtste seizoen van Nederland deze eeuw. Het huidige seizoen en die van 2008/2009 volgt daarna. In 2002/2003 beleefde Nederland haar beste seizoen in de Champions League. Ajax, PSV en Feyenoord verzamelden destijds liefst 28 punten.

FC Basel doet namens Zwitserland fantastische zaken in de Champions League. De ploeg werd weliswaar afgelopen ronde in de achtste finale door Manchester City uitgeschakeld, maar behaalde dit seizoen al vijftien punten. Dat kwam mede door de fraaie zege van Bebbi in het Etihad Stadium van een week geleden. Alleen in het seizoen 2002/2003 presteerde Zwitserland beter, toen werden zestien punten bijeengesprokkeld. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De landen OekraÏne, België, Turkije, Oostenrijk, Zwitsersland en Tsjechië staan momteneel boven Nederland op de UEFA coëfficiëntenlijst. Dat heeft vooral te maken met de recente prestaties van de laatste jaren, want deze eeuw presteren de Nederlandse ploegen qua punten in de Champions League nog altijd beter dan de hierboven genoemde landen.

Top 15 landen met meeste punten deze eeuw in de Champions League:

 1. Spanje: 1288 punten
 2. Engeland: 1181 punten
 3. Italië: 819 punten
 4. Duitsland: 779 punten
 5. Frankrijk: 535 punten
 6. Portugal: 361 punten
 7. Rusland 202 punten
 8. Nederland: 197 punten
 9. Griekenland: 190 punten
 10. Oekraïne: 173 punten
 11. Turkije 166 punten
 12. België: 97 punten
 13. Zwitserland: 68 punten
 14. Tsjechië: 45 punten
 15. Oostenrijk: 21 punten

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner