02.04.2018 16:30

Oud-spits Heerenveen hoog in Duitse topscorerslijst

1899 Hoffenheim vergrootte afgelopen weekend de zorgen voor 1. FC Köln (de hekkensluiter in de Bundesliga) door met 6-0 te winnen. Dat had de ploeg niet in de minste plaats te danken aan Mark Uth, voormalig spits van onder meer sc Heerenveen en Heracles Almelo. 

Nadat Serge Gnabry tweemaal trefzeker was geweest namens Hoffenheim scoorde Uth na de onderbreking ook twee doelpunten. Daarmee veizelde hij zijn doelpuntentotaal op naar twaalf treffers, goed voor een knappe vierde plaats op de topscorerslijst van de Bundesliga. Uth speelt momenteel voor het derde seizoen in Duitsland namens Hoffenheim en nog nooit scoorde hij zoveel in die competitie. De afgelopen twee seizoenen kwam hij namelijk tot respectievelijk zeven en acht doelpunten. Een knappe prestatie van Uth, want een echte goalgetter was hij nooit, ook niet in de Eredivisie.

Toch eindigde hij zijn derde en laatste seizoen in de Eredivisie op vijftien doelpunten namens Heerenveen. Die ploeg had hem drie zomers daarvoor opgepikt uit Duitsland, bij FC Köln. In zijn eerste Friese jaargang kon hij geen potten breken, met slechts drie optredens. Nadat Heracles Uth voor een seizoen had gehuurd, maakte hij zijn belofte bij Heerenveen alsnog waar. Daarmee verdiende hij een transfer naar Hoffenheim. 

Prestaties van Mark Uth in de Eredivisie:

  • 2014/2015: 32 wedstrijden, 15 doelpunten (Heerenveen)
  • 2013/2014: 28 wedstrijden, 8 doelpunten (Heracles)
  • 2012/2013: 3 wedstrijden, 0 doelpunten (Heerenveen)

Productiefste Duitser
Robert Lewandowski is in de Bundesliga de speler die veruit de meeste treffers maakte (26 doelpunten). Daarnaast gaf hij ook drie assists, waardoor hij al 29 MVP-punten verzamelden. Achter de Poolse spits van Bayern München volgt Uth, waarmee hij in de Bundesliga de Duitser is met de grootste, directe inbreng bij doelpunten. De 26-jarige spits vond al twaalf keer het net, terwijl hij zesmaal een treffer voorbereidde. Daarmee staat hij op de tweede plaats op de MVP-lijst.

Schalke 04
Hoewel Uth dit seizoen goed op dreef is bij Hoffenheim, verdedigt hij de kleuren van die club in het volgende seizoen niet. De aanvaller speelt ook na de zomer in het blauw, maar dan namens Schalke 04, de huidige nummer twee van de Bundesliga. Die Königsblauen contracteerden Uth namelijk in januari van dit jaar, de spits had een aflopend contact bij Hoffenheim. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner