15.04.2018 20:26

Recordbrekend Manchester City kampioen van Engeland

Vanaf de eerste speeldag zat het eraan te komen en zondagmiddag gebeurde het: Manchester City is kampioen van Engeland. De ploeg van manager Pep Guardiola was met afstand de beste en verbrak meerdere records.

Het seizoen werd gestart met een ongekende openingsreeks. Na een gelijkspel tegen Everton (1-1) op de tweede speeldag werden er achttien opeenvolgende wedstrijden gewonnen. De ene na de andere ploeg werd verslagen, een dergelijke serie was nog nooit eerder vertoond in Engeland. Het record lag in handen van Arsenal, dat in 2002 vijftien wedstrijden op rij wist te winnen.

Manchester City liep onder leiding van Guardiola als een geoliede machine. De Spaanse manager kreeg ontzettend veel lof voor het voetbal dat hij met zijn ploeg liet zien. In de maanden september, oktober, november en december werd de zegereeks bewerkstelligd en won Guardiola keer op keer de prijs van 'Manager van de Maand'.  Nog nooit werd een manager zo vaak achter elkaar verkozen tot de beste.

Recordjacht nog in volle gang
De titel van Manchester City kwam tot stand over 33 wedstrijden, waarin The Citizens 87 punten pakten. Daarmee loopt Manchester City uitstekend op schema om het puntenrecord te pakken. Nog nooit had een ploeg na 33 wedstrijden zoveel punten, ook niet recordhouder Chelsea. De ploeg van toenmalige trainer José Mourinho pakte in 2005 95 punten aan het eind van de rit, een gemiddeld van 2,5 per wedstrijd. City heeft een gemiddeld van 2,6 punten en zou in de resterende vijf wedstrijden nog negen punten moeten halen voor het record.

Het Chelsea van Antonio Conte won vorig seizoen liefst dertig van de 38 competitiewedstrijden. Manchester City is hard op weg om daar ruim overheen te gaan. De teller staat op 28 zeges, maar de ploeg zou in de resterende vijf wedstrijden in staat moeten zijn om Chelsea van de troon te stoten.

Het doelsaldo van Manchester City is ontzettend veel sterker dan dat van de overige ploegen. De ploeg incasseerde de minste tegentreffers, maar vooral de doelpunten voor zijn indrukwekkend. Er werd al 93 keer gescoord door City, een gemiddelde van 2,8 per wedstrijd. Het doelpuntenrecord van Chelsea ligt op 103 doelpunten, een gemiddelde van 2,7 per wedstrijd.

Het vroegste Engels kampioenschap ooit hing vorige week in de lucht, maar de kampioenswedstrijd werd verloren van Manchester United (2-3). Dat record ging voorbij, maar de afstand tot de naaste achtervolger Manchester United is een week later weer naar zestien punten. In het seizoen 1999/2000 werd Manchester United met achttien punten voorsprong kampioen, dus Manchester City heeft nog wat hulp nodig van de stadsgenoot.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner