15.05.2018 11:30

Serie A troeft La Liga af qua inkomsten sponsorships

Met 455 miljoen euro per jaar is de Premier League de grootste inkomstenbron qua sponsorships. De competitie troeft daarmee de andere topcompetities af. Dat publiceerde KPMG Football Benchmark na een analyse van de vijf grote Europese competities en hun inkomsten uit sponsorships. 

Daarnaast is het zeer verrassend dat de Italiaanse Serie A de eerste achtervolger is van de kapitaalkrachtige Engelse competitie. De inkomsten van uit sponsorships van ploegen uit Italië bedraagt namelijk 416 miljoen euro. Dat is zeven miljoen euro meer dan de Spaanse ploegen uit de Primera División gezamenlijk verzamelen. De Franse Ligue 1 ontvangt het minste geld uit sponsorships, zij eindigen met 335 miljoen euro nog ruim achter de Bundesliga (375 miljoen euro).

De Premier League genereert door de gigantische populariteit in andere continenten buiten Europa (vooral Azië en Noord-Amerika) inmiddels meer dan de helft van de inkomsten uit internationale sponsorships: 56%. Slechts 44% is afkomstig van de inkomsten uit partnerships met Engelse bedrijfsleven. Daarmee is de Engelse competitie de enige ploeg van de vijf grote competities die internationaal meer geld genereert aan sponsorships dan nationaal. 

Verhoudingen sponsorships nationaal en internationaal:

  • Premier League: 56% om 44%
  • Serie A: 26% om 74%
  • La Liga: 40% om 60%
  • Bundesliga: 27% om 73%
  • Ligue 1: 23% om 77%

Van de vijf grootste competities is de Franse Ligue 1 de competitie die verhoudingsgewijs het meest afhankelijk is van sponsorships van het totale inkomen. Namelijk 45% van de baten is afkomstig van sponsorships. De andere 55% is afkomstig door overige inkomsten. De Serie A is verhoudingsgewijs het minst afhankelijk van sponsorinkomsten: slechts 28%.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner