11.12.2018 11:30

Nederlanders in buitenland: De Guzman helemaal terug

Jonathan de Guzman heeft een zware tijd achter de rug maar floreert in Duitsland met assists en een hoop keypasses. De middenvelder van Eintracht Frankfurt beleefde donkere dagen bij SSC Napoli, waar hij geblesseerd raakte maar daarin niet serieus werd genomen. Het escaleerde en De Guzman vocht zelfs met sportief directeur Cristiano Giuntoli.

Clubarts Alfonso De Nicola had De Guzman namelijk fit verklaard, maar de middenvelder was niet fit. Hij had nog last van zijn buikblessure. "Ze geloofden niet dat ik last had. Ik kon wel lopen, maar niet aanzetten of voluit schieten. Ze dachten dat ik het verzon, dat ik me aanstelde. Dat werd zo vaak tegen me gezegd dat ik ging twijfelen aan de signalen van mijn eigen lijf. Het was sick", liet hij onlangs weten aan De Volskrant. Giuntoli hoopte de Nederlander vervolgens te lozen. 

De Guzman wilde echter eerst fit worden, waardoor het tweetal slaags raakten. "Hij sloeg ineens zo in mijn gezicht. Toen werd ik gek. We begonnen te vechten, stoelen vielen om. Mijn ploegmaat Christian Zúñiga kwam erbij, haalde ons uit elkaar en zei tegen mij: pak je spullen en ga naar huis." Via een goede arts kwamen ze erachter dat De Guzman een sporthernia had. Na een operatie herstelde hij snel. Via huurbeurten Carpi FC en Chievo Verona belandde hij in de zomer van 2017 bij Eintracht Frankfurt.

Zijn eerste seizoen in Duitsland was goed, al stond hij ook een tijdlang aan de kant wegens een blessure. Wel was hij basisspeler in de gewonnen bekerfinale tegen Bayern München: 1-3. Dit seizoen overtreft hij alle verwachtingen en zit hij dicht tegen het niveau aan dat hij had ten tijde van het Wereldkampioenschap 2014, toen hij op het mondiale eindtoernooi onder Louis van Gaal drie keer een basisplaats had. 

Dit seizoen miste hij nog geen Bundesliga-wedstrijd en is hij een vaste waarde bij de nummer vijf uit Duitsland. Van de veertien wedstrijden stond hij tienmaal aan de aftrap. Op het middenveld is hij de loper die vaak dichtbij de goal van de tegenstander komt. Het zorgde ervoor dat De Guzman dal drie assists gaf. Van de Nederlanders in de tien grootste Europese competities gaf alleen Memphis Depay vaker een beslissende voorzet (6 assists). Ook gaf hij al 22 keypasses, ook bij deze statistiek is Memphis de enige Nederlander die het beter doet (50 keypasses). 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner