15.09.2019 14:00

Marktwaarde Van Dijk als eerste ooit naar magische grens

Virgil van Dijk werd onlangs nog als eerste verdediger uitgeroepen tot de beste van Europa, nu heeft hij opnieuw een primeur te pakken. Zijn marktwaarde is ongekend onder verdedigers.

Nog nooit eerder moest een speler uit de achterhoede minimaal honderd miljoen euro kosten. Die magische grens, vastgesteld door de gerenommeerde website Transfermarkt, werd onlangs aangetikt door Van Dijk. De verdediger van Liverpool laat zijn collega's op ruime achterstand.

Het centrale duo van het Nederlands elftal bestaat uit de twee duurste verdedigers ter wereld. Matthijs de Ligt volgt zijn  landgenoot in het hart van de defensie namelijk op met een marktwaarde van 75 miljoen euro. Voor dat bedrag verkaste hij in de zomer nog van Ajax naar Juventus. De marktwaarde van een speler wordt bepaald door zijn kwaliteiten, leeftijd en contractduur.

Meest waardevolle verdedigers ter wereld:

  1. Virgil van Dijk - 100 miljoen
  2. Matthijs de Ligt - 75 miljoen
  3. Aymeric Laporte - 75 miljoen
  4. Kalidou Koulibaly - 75 miljoen
  5. Lucas Hernández - 70 miljoen

Verdedigers kunnen met hun marktwaarde nooit opboksen tegen middenvelders en voornamelijk aanvallers. Al sinds jaar en dag worden de hoogste transferbedragen op tafel gelegd voor de spelers die voorin het verschil maken. Van Dijk komt met zijn honderd miljoen euro op een zeer respectabele elfde plaats wereldwijd. Maar tien spelers zijn theoretisch gezien meer waard. Kylian Mbappé spant de kroon met een marktwaarde van tweehonderd miljoen euro. Bij een gelijke waarde speelt eerst contractduur en daarna leeftijd de doorslaggevende rol bij het bepalen van de ranking.

Meest waardevolle spelers ter wereld:

  1. Kylian Mbappé - 200 miljoen
  2. Neymar - 180 miljoen
  3. Mohamed Salah - 150 miljoen
  4. Harry Kane - 150 miljoen
  5. Eden Hazard - 150 miljoen
  6. Lionel Messi - 150 miljoen
  7. Raheem Sterling - 140 miljoen
  8. Antoine Griezmann - 130 miljoen
  9. Kevin de Bruyne - 130 miljoen
  10. Sadio Mané - 120 miljoen
  11. Virgil van Dijk - 100 miljoen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner