01.11.2019 10:00

De 5: grootste stadions van de Europese velden

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze keer zoomen wij in op de grootste stadions van Europa.

1: Camp Nou - 99.354 > FC Barcelona
Het grootste stadion van Europa staat in Barcelona. Het Camp Nou biedt plaats aan bijna honderdduizend toeschouwers, al werd dat aantal jaren geleden ruimschoots bereikt. Toen het WK in 1982 namelijk in Spanje werd gehouden, werd het stadion tijdelijk aangepast voor maar liefst 115.000 zitplekken. Het stadion, waar het befaamde Més que un club (Meer dan een club) leesbaar is op de stoelen, bestaat al ruim een eeuw, want in 1957 werd het opgeleverd. Het stadion ondergaat momenteel in fases een renovatie, gebaseerd op de Catalaanse kunstenaar Antoni Gaudi. Als de verbouwing gereed is, biedt het stadion plaats aan 105.000 toeschouwers.

2: Wembley - 90.000 > Nationale ploeg Engeland
Het in Londen gehuisveste stadion werd gebouwd in 1923 gebouwd, toen nog onder de naam Empire Stadium. Begin dit millennium werd het stadion compleet gerenoveerd. De werkzaamheden duurden ongeveer zeven jaar en na de renovatie groeide de capaciteit met vijfduizend plaatsen. In dit fantastische stadion werd onder meer de finale van het EK 1996 gespeeld. In verlenging versloeg Duitsland Tsjechië met 2-1 voor een treffer van Oliver Bierhoff.

3: Croke Park - 82.500 > Nationale ploeg Ierland
Het stadion is in beheer van de grootste sportbond van Ierland, het Gaelic Athletic Association (GAA). Deze bond verbood het tot 2005 om niet-Ierse sporten te laten plaatsvinden in het stadion. In een periode van tweeënhalf jaar speelde de Ierse voetbalploeg dertien interlands. De laatste voetbalwedstrijd die werd gespeeld in Croke Park was het duel Ierland - Frankrijk (0-1) voor de play-offs van het WK 2010. Nicolas Anelka was destijds de enige doelpuntenmaker.

4: Signal-Iduna-Park - 81.359 > Borussia Dortmund
Dit indrukwekkende stadion, die voorheen het Westfalenstadion heette en nog steeds zo genoemd wordt door de supporters, staat bekend om de beroemde Gelbe Wand. Tot 2002 had het stadion een capaciteit van ruim 68.000, maar met het naderende WK van 2006 renoveerde de club het stadion door de hoeken dicht te maken.

5: Stade de France - 81.338 > Nationale ploeg Frankrijk
Stade de France werd speciaal gebouwd voor het WK 1998, welke werd gehouden in Frankrijk. Daarna speelde de Franse nationale ploeg haar wedstrijden in het enorme onderkomen. Portugal koestert warme herinneringen aan deze plaats in Parijs. Dat land won namelijk afgelopen Europees Kampioenschap (2016) in dat stadion door een treffer van Éder. Bij de nummer drie uit deze lijst, Croke Park, speelden Ierland en Frankrijk de laatste wedstrijd in dat Ierse stadion. De return van die dubbele confrontatie vond plaats in het Stade de France en dat duel heeft nog altijd een zwart randje. Thierry Henry maakte namelijk een opzichtig hands, maar het ontging de Zweedse scheidsrechter Martin Hansson. De aanvaller zette voor en William Gallas werkte de bal binnen (1-1) waardoor niet Ierland maar Frankrijk naar het WK 2010 ging.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner