14.11.2019 14:00

Spurs absolute hofleverancier in 1000 Engelse interlands

Engeland speelde donderdagavond een zeer bijzondere interland. De ploeg van Gareth Southgate trad op het magische veld van Wembley in het EURO kwalificatietoernooi aan tegen Montenegro voor interland nummer duizend (7-0 zege). 

Om deze magische mijlpaal luister bij te zetten doken de BBC en The Guardian in de geschiedenis van het Engelse nationale voetbal, dat in 1872 met een 0-0 begon tegen Schotland. Er werd gekeken naar welke clubs de meeste internationals afleverden. Tottenham Hotspur is daarin de lijstaanvoerder, want liefst 78 verschillende spelers die op dat moment voor de club uitkwamen speelden een interland voor The Three Lions, gevolgd door 74 spelers van Liverpool FC. In totaal dienden 1.244 spelers de Engelse nationale ploeg, met Aston Villa-verdediger Tyrone Mings als meest recente debutant. 

De 5 clubs die de meeste internationals afleverden aan Engeland (afb. BBC):

Het Engelse medium keek ook naar de tegenstanders die Engeland in 147 jaar interlandvoetbal trof. Van landen als Bulgarije en Finland alsmede de dwergstaten San Marino en Luxemburg werd nooit verloren. Tegen Nederland heeft Engeland het altijd lastig gehad, al waren er in het verleden nog twee landen (Ierland en Italië) waartegen de Engelsen een nóg lager winstpercentage behaalden. 

Moeilijkste tegenstanders in verliespercentage van Engeland in 147 jaar:

  1. Ierland – 31% (16 duels, 5 Ierse zeges)
  2. Italië – 30% (27 duels, 8 Italiaanse zeges)
  3. Nederland – 27%  (22 duels, 6 Nederlandse zeges)
    Uruguay – 27%  (11 duels, 3 Uruguayaanse zeges)
  4. Roemenië – 18%  (11 duels, 2 Roemeense zeges)
  5. Brazilië – 15%  (26 duels, 4 Braziliaanse zeges)

Engeland speelde de meeste interlands op het oude veld van Wembley (223 wedstrijden), gevolgd door het vernieuwde Wembley (65 wedstrijden). Recordinternational is nog altijd Peter Shilton. De doelman kwam tot 125 interlands namens Engeland, terwijl de recent afgezwaaide Wayne Rooney nipt achter hem is geëindigd met 120 interlands. Hij is wel topscorer aller tijden met 53 doelpunten. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner