19.12.2019 08:00

Zirkzee jongste Nederlander met goal in Bundesliga

Bayern München pakte woensdagavond een belangrijke driepunter in de Bundesliga. Der Rekordmeister had wel de blessuretijd nodig om het verschil te maken tegen laagvlieger SC Freiburg. Een Nederlands supertalent brak de ban.

Joshua Zirkzee werd namelijk in de negentigste minuut binnen de lijnen gebracht voor Coutinho bij een 1-1 stand. Het was zijn debuut in de Bundesliga nadat hij vorig week al debuteerde in de Champions League. Robert Lewandowski en Vincenzo Grifo hadden eerder in het duel gescoord, maar de oud-spits van ADO Den Haag en Feyenoord werd de grote man. Zirkzee werkte vlak voor tijd de 1-2 tegen de touwen waarna Serge Gnabry ook nog op het scorebord kwam. Met zijn achttien jaar en 210 dagen werd Zirkzee de jongste Nederlandse doelpuntenmaker ooit in de Bundesliga.

De Nederlandse aanvaller, die dit seizoen in de 3. Bundesliga namens Bayern II in dertien duels nog niet tot scoren kwamen, werd bovendien de eerste speler die in de 21e eeuw werd geboren die scoorde in de Bundesliga. Bovendien waren er slechts twee spelers ooit jonger die namens Bayern München in de Duitse competitie tot scoren kwamen. De Paraguayaan Roque Santa Cruz was in 1999 nog maar 18 jaar en 12 dagen toen hij het net vond tegen SpVgg Unterhaching. Huidig ploeggenoot Alphonso Davies was eerder dit jaar ook net iets jonger (18 jaar, 4 maanden en 15 dagen).

De 3 jongste doelpuntenmakers voor Bayern in de Bundesliga:

1. Roque Santa Cruz, 1999: 18 jaar en 12 dagen
  2. Alphonso Davies, 2019: 18 jaar en 136 dagen
  3. Joshua Zirkzee, 2019: 18 jaar en 210 dagen

De positieve woorden voor de Nederlandse spits waren donderdagochtend niet aan te slepen. "Eerste wedstrijd, eerste balcontact, eerste doelpunt", schrijft Die Welt. "Alleen de allergrootste kenners wisten vóór deze wedstrijd al wie Joshua Zirkzee was. En hij slaagde erin meer dan een gelijkspel te halen uit de wedstrijd in Freiburg."