12.09.2014 13:02

Sleutelwedstrijden: de Engelse competitie

In het nieuwe seizoen zoekt Voetbal.com naar de leuke affiches in buitenlandse competities. Dit weekend staat bijvoorbeeld Arsenal – Manchester City en Southampton – Newcastle United op het programma in de Premier League.

We hebben diverse redenen om te kiezen voor dit soort wedstrijden. Natuurlijk zijn de wedstrijden erg mooi, maar zeker het tweede onderonsje tussen Southampton en Newcastle United kleurt oranje. Maar liefst elf mensen hebben in deze ontmoeting een verbinding met Nederland (gehad).

Arsenal – Manchester City

Maar nu richten we ons eerst op de topper die als eerste op het programma staat zaterdag. Manchester City is uiteraard de huidige kampioen van de Premier League en wil meer dan graag deze titel verdedigen. De fans van de Citizens maken zich op voor een aantal boeiende weken, want deze wedstrijd tegen Arsenal is één van drie toppers in een korte periode. De eerste wedstrijd in de Champions League wordt vier dagen na deze competitiewedstrijd afgewerkt en Bayern München is dan de tegenstander. Weer vier dagen later wacht de volgende grootmacht, ditmaal het Chelsea van José Mourinho. Manchester City kan de borst dus natmaken.

Ook Arsenal gaat het niet makkelijk krijgen. De ploeg uit Londen kwam via de voorrondes ook in de Champions League terecht en de eerste wedstrijd van de Gunners in het kampioenenbal is tegen Borussia Dortmund. Daarna wacht een uitwedstrijd tegen het Aston Villa van Ron Vlaar.

Beide ploegen zijn niet geweldig begonnen aan het seizoen. City leed in de vorige speelronde voor het eerst puntverlies tegen Stoke City (0-1 verlies) en Arsenal verspeelde al twee keer punten. Tegen Everton (2-2) en Leicester City (1-1) ging het mis, terwijl in de eerste wedstrijd tegen Crystal Palace op de valreep met 2-1 gewonnen werd. De ploeg van Arsène Wenger heeft er dus veel baat bij om eens een goede prestatie neer te zetten in eigen huis.

Southampton – Newcastle United

Het Nederlandse onderonsje kunnen wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Maar liefst zes Nederlanders zijn direct betrokken bij dit duel in de vierde speelronde. Ronald en Erwin Koeman staan aan het roer bij Southampton en bij de tegenstander voetballen Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong. Hier houdt het Oranjegevoel echter niet op.

Zo haalden de gebroeders Koeman flink wat ‘Nederlands’ bloed naar de Premier League. Dušan Tadić en Graziano Pellè waren de sterren in de Eredivisie en zij versterkten het elftal van Southampton. Daarnaast werd vlak voor het verstrijken van de transferdeadline Toby Alderweireld gehuurd. De Belg zette zijn eerste stappen in het profvoetbal bij Ajax.

De laatste oude bekende in het elftal van Southampton is Maya Yoshida. De Japanner voetbalt al sinds 2012 in Engeland, maar daarvoor verdiende hij zijn geld in Venlo bij de plaatselijke VVV. Niet die toeristenorganisatie, maar VVV-Venlo. Hij kwam tot bijna vijftig wedstrijden in de Premier League, maar zal nog niet hebben meegemaakt dat zoveel spelers om hem heen vertrokken.

Southampton raakte in korte tijd namelijk vijf bepalende spelers kwijt aan Liverpool (Rickie Lambert, Adam Lallana, Dejan Lovren), Arsenal (Calum Chambers) en Manchester United (Luke Shaw). Het werd onrustig bij de ploeg en de supportersschare, maar met enkele slimme aankopen lijken de Koemannen alsnog een succesvol seizoen te kunnen draaien in de Premier League.

We zitten nu op tien spelers die een verbintenis met Nederland hebben. Nummer elf is middenvelder Cheick Tioté van Newcastle United. De Ivoriaan voetbalde van 2007 tot 2010 in de Eredivisie en kwam uit voor Roda JC en FC Twente. Met de Tukkers werd hij in zijn laatste Nederlandse seizoen landskampioen.

Arsenal – Manchester City begint om 13.45 en Southampton – Newcastle United is vanaf 16.00 te volgen bij Voetbal.com.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner