09.03.2019 15:06

Achterliggende statistieken tonen het geluk van Solskjær

Ole Gunnar Solskjær kent een droomstart bij Manchester United. De manager pakte al meerdere records en de ploeg wist met een gigantische stunt Paris Saint-Germain uit te schakelen in de Champions League. Het is echter de zeer de vraag of de topprestaties structureel zijn of dat Solskjær het geluk aan zijn zijde heeft.

Bij zijn debuut gaf Solskjær al meteen het startschot van een recordreeks. Manchester United maakte toen vijf goals, het hoogste aantal in een wedstrijd sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson. Vervolgens werd de beste goalreeks in zeven jaar behaald, werd hij de beste startende manager ooit en zette Manchester United de beste uitreeks in de clubgeschiedenis neer. De grootste prestatie werd woensdagavond bereikt, door in Parijs terug te komen van een 0-2 nederlaag, met plaatsing tot de kwartfinales van de Champions League tot gevolg. Het kan dus niet op voor Solskjær in Manchester.

De achterliggende statistieken plaatsen deze weergaloze prestaties wel enigszins in perspectief. Tegen PSG had United 28 procent balbezit en schoot het maar vijf keer op doel, waarvan er drie achter doelman Gianluigi Buffon belandden. Aan de andere kant liet PSG meerdere goede mogelijkheden liggen om het duel te beslissen - zij schoten twaalf keer richting het doel van David De Gea. Dankzij twee individuele fouten en een strafschop kreeg de ploeg wel de score die het nodig had. Het duel is exemplarisch voor hoe Manchester United te wind in de rug heeft onder Solskjær.


Lees ook: Uitzonderlijk Heerenveen-duo pas tweede koningskoppel


De ploeg maakte sinds de trainerswissel 39 doelpunten, maar dat hadden er volgens de Expected Goals (xG) een stuk minder moeten zijn. De xG toont hoeveel treffers een ploeg gemiddeld had moeten maken, gezien het aantal schoten en de kwaliteit van de kansen. Manchester United zou volgens die - zeer populaire berekening onder laptoptrainers - tot 29,8 doelpunten moeten komen. Liefst tien minder dus dan de ploeg er gemaakt heeft.

  • Doelpunten: 39
  • Expected Goals: 29,8

Ook in de defensie zit het mee. De Gea hoefde pas dertien keer de bal uit zijn net te halen, maar dat hadden er volgens de xG juist meer moeten zijn. Als de tegenstander het normale rendement uit de kansen zou halen, zou Manchester United liefst 21.3 tegendoelpunten hebben geïncasseerd.

  • Tegend​​​oelpunten: 13
  • Expected Goals: 21,3

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner