12.04.2019 10:00

De 5: u20 topscorers uit de 15 grootste competities

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf topscorers jonger dan twintig jaar uit de vijftien grootste Europese competities*.  

1: Kai Havertz – 12 goals, 28 duels
Bij Bayer Leverkusen werkt trainer Peter Bosz met één van de grootste talenten van Europa. De nog maar negentienjarige aanvallende middenvelder staat in de belangstelling van de grootste clubs, maar lijkt voorbestemd om een transfer naar Bayern München te maken. Bosz hoopt uiteraard nog zo lang mogelijk te kunnen werken met Kai Havertz, die ondanks dat hij tiener is al wel 82 Bundesliga-wedstrijden speelde. Dit jaar staat de teller op 28 duels en daarin maakte hij 12 goals. Het meest van alle spelers jonger dan twintig in Europa. 

2: Alexander Isak – 11 goals, 11 duels
Alle spelers in deze lijst speelden minstens twintig wedstrijden, behalve Alexander Isak. De spits stapte in de winterstop tijdelijk over van Borussia Dortmund naar Willem II. Bij de Tilburgers is hij bezig aan een ongekende start. De Zweedse aanvaller maakte namelijk elf doelpunten in zijn eerste elf Eredivisie-wedstrijden. Door de treffer is hij nu een van de vier buitenlandse nieuwkomers die één op één lopen na hun eerste elf wedstrijden. De laatste keer dat dat gebeurde, is inmiddels vijftig jaar geleden.

3: João Félix – 10 goals, 20 duels
Ajax trof SL Benfica dit seizoen in de groepsfase van de Champions League, maar de Amsterdammers zagen João Félix geen minuten maken. Inmiddels is de talentvolle middenvelder niet meer weg te denken uit de basiself van SL Benfica. In totaal speelde de Portugees twintig wedstrijden in de Primeira Liga. João Félix, die bij alle grote clubs in Europa op het verlanglijstje staat, vond tien keer het net. Donderdagavond was hij nog goed voor een hattrick in de kwartfinale van de Europa League tegen Eintracht Frankfurt: 4-2. Daarmee werd hij de jongste speler ooit namens SL Benfica die drie goals maakte in één duel in Europees verband. 

4: Rafael Leão – 8 goals, 21 duels
Afgelopen zomer stapte Rafael Leão over van Sporting CP naar Lille OSC. In de Portugese competitie kwam hij amper aan spelen toe, terwijl Rafael Leão ontzettend belangrijk is voor zijn nieuwe werkgever uit Frankrijk. De spits zal daarom tevreden zijn met de keuze om te verkassen. De negentienjarige Portugees was dit seizoen goed voor acht doelpunten in de Ligue 1 namens de nummer twee van de ranglijst.

5: Jonathan David – 8 goals, 26 duels
In België is de reguliere competitie overgegaan in de play-offs. Daarin speelt Jonathan David met KAA Gent in de kampioenspoule. Waar hij in de competitie nog acht keer scoorde, is hem dat nog niet gelukt in de play-offs. David speelde echter nog maar drie wedstrijden met KAA Gent sinds de competitie-verdeling. De spits werd geboren in New York, maar David speelde al vier interlands namens Canada. Ook heeft hij de Haïtiaanse nationaliteit. 

* Gemaakte goals in bekerwedstrijden en Europees verband zijn niet meegerekend. Het gaat puur om competitietreffers. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner