16.03.2019 10:00

Van Dijk onpasseerbaar: geen speler glipte erlangs

Virgil van Dijk maakt grote indruk bij Liverpool FC. De lange centrale verdediger is niet alleen ijzersterk in de lucht, maar is ook superieur tegen dribbelaars. Er is nog geen enkele speler die Van Dijk wist te passeren.

In de één tegen één-duels is Van Dijk onpasseerbaar. In de 2665 minuten die hij namens Liverpool op het veld stond, moest hij dertig keer ingrijpen als een tegenstander op hem af kwam. Dertig keer kwam Van Dijk als winnaar uit de strijd. Er is geen speler in de vijf grootste competities die daar betere statistieken tegenover kan zetten, maar de superioriteit van Van Dijk is niet uniek.

Er zijn nog twee spelers die dit seizoen nog niet zijn uitgespeeld: Alessio Romagnoli (AC Milan) en Omar Colley (Sampdoria). Beide verdedigers speelden echter minder minuten dan Van Dijk en hoefden ook minder vaak een tackle in te zetten. Romagnoli speelde voor I Rossoneri 1980 minuten en greep twintig keer succesvol in, Colley tackelde veertien keer in 1170 speelminuten.


Lees ook: Ajax is één van de lievelingstegenstanders van Ronaldo


De statistiek onderstreept nog maar eens in wat voor bijzonder seizoen Van Dijk zich bevindt. Persoonlijke successen zijn sterk gelieerd aan de prijzenjacht van Liverpool. Woensdagavond kopte Van Dijk zijn ploeg naar de kwartfinales van de Champions League tegen koste van Bayern München en met één punt achterstand op Manchester City doet de ploeg nog volop mee in de titelrace. Binnen die context is Van Dijk de Premier League-speler die de meeste persoonlijke duels wint en kreeg hij een tien van Sky Sports na de derby tegen Everton FC. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het winstpercentage van Liverpool een stuk lager is zonder Van Dijk.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner