07.08.2014 20:50

Zorgwekkend zwak PSV bekert verder in Europa

PSV Eindhoven viert de 1-0 van Jürgen Locadia tijdens SKN St. Pölten - PSV Eindhoven. (7-8-2014)

PSV kan zich opmaken voor de beslissende kwalificatieronde voor een plek in de groepsfase in de Europa League na een 2-3 overwinning op St. Pölten. Daarmee is echter al het positieve nieuws gemeld. Goed was het allerminst.

De openingstreffer van de Eindhovenaren in het eerste bedrijf kwam volledig uit de lucht vallen. In een helft waarin beide team weinig tot niets konden creëren, was het Jürgen Locadia die het onderlinge treffen in de 28e minuut in het slot gooide, met de 1-0 overwinning in Eindhoven in het achterhoofd. Na een lange rush van Marcel Ritzmaier, de middenvelder kreeg alle ruimte om op Oostenrijkse helft door te dringen tot het strafschopgebied, hield de PSV’er het overzicht en vond de Eindhovense spits in het strafschopgebied. Locadia bleef vervolgens koel en schoof de bal in alle rust langs de Oostenrijkse doelman Christoph Riegler tegen het net.

De overige 44 minuten waren minuten om maar snel te vergeten. PSV had het erg lastig tegen de Oostenrijkers, uitkomend op het tweede Oostenrijkse niveau. De Eindhovenaren konden creëerden geen enkele kans en hanteerden een tergend langzaam baltempo.

Veel geestdodender kon het dan ook niet worden na de rust. Na een slaapverwekkende eerste helft als die tegen St. Pölten zou je verwachten dat Philip Cocu zijn manschappen op scherp zou zetten om in ieder geval nog iets te laten zien. Niets bleek echter minder waar. Hoewel de eerste minuten van de tweede helft met een hoog baltempo nog wat hoop gaven op een sprankelend tweede bedrijf, zakte het niveau van de wedstrijd al snel weer ver weg. Waar je zou verwachten dat PSV door zou drukken om een grotere voorsprong op het scorebord te zetten, was het zelfs St. Pölten dat langszij wist te komen dankzij een doelpunt van Daniel Segovia. Vanuit onmogelijke positie schoot Segovia de bal vanaf een meter of 25 langs Jeroen Zoet in het doel. Hard was het schot allerminst, maar Zoet verkeek zich op de bal en zag de Oostenrijkers door zijn blunder langszij komen.

Dat PSV vervolgens toch nog kon uitlopen naar een ruime overwinning was maar aan één man te danken. Van te voren gaf Philip Cocu nog aan dat hij internationals Memphis Depay en Georginio Wijnaldum alleen binnen de lijnen zou brengen, als het echt nodig zou zijn. In de 61e minuut was het dan zover. De oefenmeester bracht eerstgenoemde binnen de lijnen en binnen tien minuten stond de 1-3 op het scorebord.

Bij het tweede doelpunt kon Depay de bal nog redelijk eenvoudig intikken, nadat Locadia het overzicht hield op een subtiel wippertje van Adam Maher over de Oostenrijkse defensie. Bij de derde treffer liet de linksbuiten nog maar eens wat van zijn klasse zien. Uit een voorzet van Joshua Brenet probeerde de Nederlandse verrassing van het WK de Oostenrijkse doelman met een omhaal te verschalken. Doelman Riegler kon zijn inzet nog maar net keren, waarna Luuk de Jong de bal voor het intikken had. De 2-3 van Konstantin Kerschbaumer was er vervolgens slechts nog een doelpunt voor de statistieken.

Voor PSV is het te hopen dat de club Depay kan behouden, ondanks de vermeende interesse van onder andere Tottenham Hotspur. PSV met of zonder Depay was tegen St. Pölten namelijk een wereld van verschil. De Eindhovenaren zal het echter een zorg zijn. PSV gaat de koker in voor de beslissende kwalificatieronde voor een plek in de poulefase van de Europa League.