18.06.2015 22:35

Portugal met miniem verschil voorbij Engelsen

Bernardo Silva (r.) is niet onder de indruk van Nathaniel Chalobah, die tijdens Jong Engeland - Jong Portugal op het Europees Kampioenschap voor spelers onder de 21 jaar de bal probeert af te pakken. (18-06-2015)
Bernardo Silva (r.) is niet onder de indruk van Nathaniel Chalobah, die tijdens Jong Engeland - Jong Portugal op het Europees Kampioenschap voor spelers onder de 21 jaar de bal probeert af te pakken. (18-06-2015)

Portugal is het Jeugd EK begonnen met een 1-0 overwinning op Engeland. Daarmee mag het zich gelukkig prijzen, want de Portugezen waren donderdagavond een groot deel van de wedstrijd de onderliggende partij. Een onoplettend moment in de verdediging heeft Engeland uiteindelijk de das omgedaan. 

Engeland had in de openingsfase het betere van het spel. Toch stond het vrij snel bijna op achterstand. Een voorzet vanaf rechts kwam ongelukkig op de voet van een Engelse verdediger. Een geweldige reflex van doelman Jack Butland zorgde ervoor dat hij niet al vroegtijdig hoefde te vissen. Engeland wil tijdens het toernooi vooral gebruikmaken van spits Harry Kane en dat was tegen Portugal niet anders. De Portugezen schermden de spits van Tottenham Hotspur echter zodanig af, dat hij bijna niet in het spel voorkwam.

Beide ploegen lieten bij tijd en wijl aardig voetbal zien. Maar beide defensies stonden dusdanig goed georganiseerd, dat in de eerste helft geen uitgespeelde kans te noteren viel. Kane en Jesse Lingard waren het dichtst bij een treffer. Een hard schot van de spits werd uit de verre hoek getikt door de doelman, terwijl Lingard zijn poging enkele centimeters naast de paal krulde. Portugal wist daar geen grote mogelijkheden tegenover te zetten. Desondanks waren beide landen flink aan elkaar gewaagd en viel vooral de aanwezigheid van middenvelder Sérgio Oliveira op. Portugal kwam voornamelijk via hem aan het voetballen.

Het waren de Engelsen die het meest scherp uit de kleedkamer kwamen na de theepauze. Nathan Redmond stelde vrijwel direct de keeper op de proef met een krachtig schot. De Portugese goalie had de nodige moeite met de poging van de vleugelspeler. Even later was de keeper kansloos bij een fraaie vrije trap van James Ward-Prowse. Alleen vloog de bal voor Engeland enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal. Een doelpunt voor de Engelse jongelingen hing op dat moment in de lucht.

Het was eigenlijk uit het niets dat Portugal voor het openingsdoelpunt tekende. João Mário zag een teamgenoot oog in oog met de keeper op de paal schieten, maar de rebound viel recht bij hem in de voeten. Voor hem was het vervolgens een koud kunstje om te scoren. Het spel van Engeland was na de tegentreffer een stuk slordiger, waardoor ze niet meer in de buurt van het doel van Portugal wisten te komen. Dankzij de zege gaan Portugal en Zweden aan kop in Groep B.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner