04.11.2015 12:54

Ajax A1 zet grote stap richting overwintering

Ajax A1 heeft woensdagmiddag een grote stap gezet richting overwintering in de Youth League. In Moskou eindigde het eerste duel met Spartak Moskou A1 in een 0-3 overwinning.

Ajax A1 liet in de eerste minuten fraai voetbal zien. Driehoekjes tussen Deyovaiso Zeefuik, Abdelhak Nouri en Ezra Walian, leverde laatstgenoemde de mogelijkheid af om een voorzet af te leveren. De voorzet van de spits belandde echter in de handen van doelman Vadim Averkiev. Na de openingsfase kreeg Ajax A1 het lastig, omdat de talenten van Spartak Moskou de ruimtes klein hielden en zich terugtrokken. Toch wist Ajax A1 gevaarlijk te worden, via een afstandsschot van Kasper Dolberg. De aanvaller kwam vanaf links naar binnen en haalde met zijn rechterbeen verwoestend uit, maar Averkiev redde knap.

Spartak Moskou moest het vooral hebben van de snelle omschakeling en werd daaruit enkele keren gevaarlijk. Zo kwam een schuiver van Maksimiliano Lyalyushkin in het zijnet terecht en verspeelde Andrey Shigorev de bal in de omschakeling aan Matthijs de Ligt. Ajax A1 bleef proberen om het spel te maken en kreeg vlak voor rust dan ook de verdiende beloning in de vorm van een doelpunt, daar was echter wel een penalty voor nodig. Donny van de Beek ging slim over het been van Artem Mamin, waarna de Finse scheidsrechter besloot de bal op de stip te leggen. Zakaria el Azzouzi schoot de bal onberispelijk binnen: 1-0.

Na rust duurde het niet lang voordat Ajax A1 de voorsprong verdubbelde. Dolberg versierde op twintig meter van het doel een vrije trap en verzilverde deze vervolgens zelf. Met rechts schoot hij de bal snoeihard over de muur heen en liet Averkiev kansloos. Hoewel Spartak Moskou daarna moest komen om nog iets van de wedstrijd te maken, deed het dat nauwelijks. Georgi Melkadze werd wel meerdere malen gezocht, maar De Ligt en Leon Bergsma wisten moeiteloos te voorkomen dat hij aan de bal kwam.

Het was dan ook niet Spartak dat in de zeventigste minuut tot scoren kwam, maar nogmaals Ajax. De Amsterdamse talenten gooiden na langdurig balbezit en een bijzonder fraaie aanval de wedstrijd op slot. Walian zette de aanval op vanaf de linkerflank en legde de bal breed op Nouri, die op de rand van het strafschopgebied stond. Ondertussen liep de spits zelf door, waarna hij de bal geweldig mee kreeg van Nouri en in de kruising kon rammen.

In de resterende twintig minuten was de 0-4 dichterbij dan de 1-3, al kreeg Vladislav Panteleev nog wel een enorme kans nadat Stan van Bladeren uit zijn doel was gekomen. De Ligt stond echter op de doellijn om redding te brengen, waardoor het 0-3 bleef. Ajax A1 staat dankzij de ruime overwinning al met één been in de volgende ronde van de Youth League. Over drie weken mogen de Amsterdamse talenten op De Toekomst de klus tegen Spartak afmaken

Door: Jessica Westdijk