12.11.2015 20:22

Jong Oranje wint en staat aan kop in groep 8

Doelpuntenmaker Vincent Janssen (r.) wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt tegen Jong Wit-Rusland. Voor Janssen is het alweer zijn vierde goal in vier kwalificatiewedstrijden. (12-11-2015)

Jong Oranje heeft zichzelf donderdagavond een goede dienst bewezen door de wedstrijd tegen Wit-Rusland met 1-0 te winnen. Door de winst blijft Oranje aan kop in groep 8 van het EK-kwalificatietoernooi. Vincent Janssen was de maker van de enige goal in Tilburg.

De jonge Nederlanders traden in een mager bezet Koning Willem II Stadion aan tegen de leeftijdsgenoten uit Wit-Rusland. Een belangrijke wedstrijd, want beide landen stonden voor aanvang van dit duel op een gedeelde eerste plek met allebei zes punten uit drie wedstrijden. Jong Oranje was de bovenliggende partij in de eerste helft en begon goed en geconcentreerd aan het duel. Hoewel veel aanvallen via de rechterkant gingen, waren het juist Nathan Aké en Ricardo Kishna aan de linkerflank die erg gevaarlijk werden.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat juist deze twee spelers aan de basis stonden van het doelpunt van Jong Oranje. Aké gooide de bal in de voeten bij Kishna, die op zijn beurt met een hakbal Janssen vrij speelde in de zestien. De AZ-aanvaller wist daar wel raad mee en schoot de bal hard in het dak van het doel. In de laatste tien minuten van de eerste helft werden de Wit-Russen beter en doelman Mickey van der Hart moest tot twee keer toe gestrekt gaan om schoten van aanvoerder Evgeni Yablonski en verdediger Alexandr Pozniak onschadelijk te maken.

In de tweede helft waren het ook vooral Kishna en Janssen die gevaarlijk waren. Het duo vond elkaar, net als in de eerste helft, veelvuldig. Janssen was constant aanspeelbaar en trok telkens dreigend naar de eerste paal, waar dan de voorzetten ook aankwamen. Omdat Wit-Rusland meer naar voren ging spelen, kreeg Oranje wat meer ruimte in de omschakeling, maar echt tot grote kansen leidde dat niet.

Van het gemak waarmee Jong Oranje in de eerste helft kansen creëerden, was in de tweede helft weinig van terug te zien. In de slotfase schoot invaller Queensy Menig nog op de lat, maar dichterbij kwamen de beloften niet. Jong Oranje wint de derde wedstrijd in de kwalificatiereeks en mag zich gaan richten op de topper tegen Slowakije. De eerste confrontatie werd verloren tegen Slowakije, maar op 17 november kan Nederland haar sportieve revanche halen.

Door: Thomas Mulder