15.07.2016 13:55

Ex-Vitesse-spelers bezorgen Engeland winst

Dominic Solanke (r.) heeft Engeland op gelijke hoogte gebracht tegen Nederland en viert zijn treffer met Ainsley Maitland-Niles (l.) en Reece Oxford (m.). (15-07-2016)

Twee oud-Vitesse-spelers hebben vrijdagmiddag Oranje onder 19 een nederlaag toegediend. In het Duitse Heidenheim stond het lang 1-1 door doelpunten van Sam Lammers en Dominic Solanke, maar in blessuretijd wist Isaiah Brown Engeland naar winst te schieten.

Nederland trad vrijdag aan tegen Engeland met een gewijzigde opstelling. Deyovaisio Zeefuik, die in de eerste poulewedstrijd een rode kaart kreeg, was afwezig vanwege een schorsing. Aron Winter zag zijn ploeg met Julian Lelieveld als vervanger van Zeefuik goed beginnen tegen de Engelsen. Na tien minuten spelen was de eerste kans van de wedstrijd meteen raak. Lammers passeerde Freddie Woodman en zette Oranje al vroeg op een 1-0 voorsprong.

Na de goal was het Engeland wat aandrong en onmiddellijk verschillende kansen wist te creëren. Oud-Vitesse-huurling Solanke werd al gevaarlijk met een kopbal en in de 36ste minuut maakte hij de terechte gelijkmaker. De aanvaller schoot de bal met een fantastische krul in de verre hoek, Yanick van Osch kansloos achterlatend. Vlak voor rust probeerde Hidde ter Avest met een schot vanaf eigen helft de doelman van de Engelsen te passeren, maar zijn inzet belandde op het dak van het doel.

Waar in de eerste helft Ter Avest doelman Woodman probeerde te verrassen met een lob, deed aanvoerder Abdelhak Nouri hetzelfde in de tweede helft. Van zo’n 35 meter probeerde Nouri de bal over Woodman te lobben, maar de doelman was net op tijd terug om een doelpunt te voorkomen. Echte kansen waren, vergeleken met de eerste helft schaars. Slechts enkele keren wisten beide ploegen gevaarlijk te worden. Nederland zakte in en liet de Engelsen komen, maar echt moeite had Oranje niet.

Net toen het erop leek dat het duel op een gelijkspel afstevende, was het de andere oud-Vitesse-speler die Nederland op de knie legde. Invaller Brown tekende in de tweede minuut van de blessuretijd voor de 1-2. Met die uitslag gaat Engeland nu aan de leiding in poule B. Nederland speelt aanstaande maandag tegen Frankrijk en moet zich dan zien te kwalificeren voor de eindrondes.

Door: Thomas Mulder