11.10.2016 17:49

Jong Oranje ondanks zege niet naar het EK

Het basisdebuut van Steven Bergwijn in Jong Oranje kreeg dinsdagmiddag een gouden randje. De vleugelaanvaller van PSV was de absolute matchwinner met twee doelpunten en een assist tegen Jong Cyprus: 1-4. Door de zege van Noorwegen is deelname aan het EK echter uitgesloten.

Jong Oranje was vanaf het begin van de wedstrijd de betere. Het was veelal te vinden op de helft van het thuisland. Het vizier stond in het begin niet scherp genoeg. Schoten van Timothy Fosu-Mensah, Riechedly Bazoer en Steven Bergwijn wisten hun weg naar het doel niet te vinden. Donny van de Beek zette Jong Oranje vanuit een afgeslagen hoekschop alsnog op voorsprong tegen Cyprus. Zijn bal verdween keurig in de bovenhoek. Jong Cyprus kwam drie minuten later alweer terug in de wedstrijd door toedoen van Nicholas Ioannou.

De ploeg van bondscoach Art Langeler bleef ook na de gelijkmaker de bovenliggende partij. Maar ook ditmaal wist het lange tijd niet de bal gevaarlijk tussen de palen te plaatsen. Bergwijn was het dichtstbij met een schot dat rakelings naast verdween. Uiteindelijk kwam Jong Oranje vlak voor rust voor de tweede keer op voorsprong tegen Jong Cyprus. Bergwijn ontving de bal op aangegeven van Bazoer en draaide fraai weg bij zijn tegenstander. Met zijn schot maakte hij zijn eerste doelpunt in het shirt van Jong Oranje: 1-2.

In de tweede helft voltrok zich de show van Bergwijn. De vleugelaanvaller was van grote waarde voor het elftal van Langeler. Bazoer gooide het duel met de 1-3 op slot. Hij kwam tot scoren nadat Bergwijn succesvol een solo inzette en de bal afgaf op de middenvelder van Ajax. Het vierde doelpunt van Nederland nam Bergwijn zelf voor zijn rekening. Daarmee had hij een groot aandeel in de overwinning op Cyprus, maar Oranje bleef afhankelijk van de resultaten op de andere velden. Een zege van Noorwegen betekende definitief geen EK voor het beloftenelftal.

Door: Robin Tibbe