08.05.2019 23:09

Alle statistieken: Moura schiet Ajax uit de CL

Het is Ajax niet gelukt de finale van de Champions League te bereiken. In de Johan Cruijff ArenA werd met 2-3 verloren van Tottenham Hotspur. De Engelsen bereiken voor het eerst in de clubhistorie de finale van de Champions League. Dat betekent een Engelse finale want de Spurs treffen dan Liverpool.

Het zag er lange tijd goed uit voor de club uit Amsterdam. Ajax kwam op een 2-0 voorsprong maar na rust lukte het Tottenham om op 2-2 gelijk te komen. Een derde tegentreffer kon Ajax lang voorkomen in eerste instantie, tot de laatste seconden van de blessuretijd. Toen was het Lucas Moura die zijn derde treffer in het doel schoot.

Hieronder een opsomming van alle opmerkelijke feiten van het duel:

• Matthijs de Ligt is de tweede tiener die in meerdere Champions League knockoutwedstrijden weet te scoren. Kylian Mbappé is de enige speler die vaker scoorde (4) in de knockout fase van de Champions League (2016/2017).
  • Dušan Tadić is de tweede speler die direct betrokken is bij 10 Champions League-doelpunten dit seizoen: 6 doelpunten en 4 assists. Lionel Messi kan als enige speler diezelfde cijfers overleggen.
  • Matthijs de Ligt is de vierde tiener die scoort in een Champions League-halve finale, na Nordin Wooter (1996, Ajax), Obafemi Martins (2003, Inter Milan) en Kylian Mbappé (2017, Monaco).
  • De Ligt is pas de vierde tiener die weet te scoren in de halve finale van de Champions League:
    • Nordin Wooter, Ajax (1996)
    • Obafemi Martins, Inter Milan (2003)
    • Kylian Mbappé, Monaco (2017)
    • Matthijs De Ligt, Ajax (2019)
  • Ajax is het enige team dat tot op dit moment elke wedstrijd in de Champions League tot scoren kwam.
  • Lucas Moura scoorde in de voorgaande 21 wedstrijden van de Knock-out fase van de Champions League nooit. Ditmaal tegen Ajax tweemaal in vijf minuten, in blessuretijd completeerde hij een hattrick.
  • Londen is de eerste stad in de Champions League-historie met drie teams in de finale: Arsenal FC, Tottenham Hotspur en Chelsea FC.