09.08.2019 08:15

UEFA-ranking: matige week voor concurrent Oostenrijk

Nederland is al sinds vorig seizoen in een hevig gevecht met Oostenrijk om de elfde plek te bemachtigen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. In het nieuwe seizoen moesten de Eredivisie-clubs het voordeel weer overgeven aan de concurrent en daarom kijken we naar de uitslagen van deze week van de Oostenrijkse clubs die actief zijn dit Europese seizoen: RB Salzburg, LASK Linz, Austria Wien, Wolfsberger AC en Sturm Graz.

Austria Wien
In de derde voorronde van de Europa League moet Austria Wien alle zeilen bijzetten om nog de play-offs te halen. De Oostenrijkse club ging donderdagavond namelijk in de heenwedstrjid tegen Apollon Limasol op eigen veld met 1-2 onderuit. De ploeg uit Cyprus heeft dus een uitstekend uitgangspositie om Austria Wien volgende week te elimineren uit Europa, net als eerder deze maand gebeurde met Sturm Graz. Dat zou goed nieuws betekenen voor Nederland.

LASK Linz
De nummer twee van vorig Bundesliga-seizoen stroomde deze week in de derde voorronde van de Champions League in en zou de tegenstander zijn geweest van PSV als de Eindhovenaren hadden afgerekend met FC Basel in de tweede voorronde van het miljardenbal. Echter wisten de Zwitsers ten koste van de ploeg van Mark van Bommel door te stoten. Afgelopen dinsdag troffen FC Basel en LASK Linz dus elkaar en de Oostenrijkers deden uitstekende zaken. LASK Linz won namelijk met 1-2 in Zwitserland en staat dus met één been in de play-offs van de Champions League. 

Oostenrijkse clubs die niet in actie kwamen deze week in Europa: 

 • RB Salzburg
  RB Salzburg kwam nog niet in actie dit seizoen want de ploeg is direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.
   
 • Wolfsberger AC
  Wolfsberger AC kwam nog niet in actie dit seizoen want de ploeg is direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.
   
 • Sturm Graz
  Reeds uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League door FK Haugesund. 

Door de uitstekende week van Nederland, geen enkele Eredivisie-club verloor zijn wedstrijd, is het voor dit seizoen op gelijke hoogte gekomen met Oostenrijk. Beide landen hebben 1.200 punten bij elkaar gesprokkeld. Echter hadden de Oostenrijkers een kleine voorsprong, die bedraagt nog altijd 0.775 punt in Nederland's nadeel. Voor de Eredivisie-clubs is het te hopen dat LASK Linz zich niet plaatst voor de Champions League. Gebeurt dat wel, dan ontvangt Oostenrijk een bonus van 0.800 punten. Dat puntenaantal kan Ajax dus ook voor Nederland bijschrijven als de Amsterdammers het hoofdtoernooi bereiken. Voor het behalen van de groepsfase van de Europa League zijn geen bonuspunten te verdienen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner