05.09.2019 15:15

Oranje zag ooit één bepalendere speler dan Memphis

Eenmaal eerder was een speler belangrijker voor het Nederlands elftal dan Memphis Depay onder bondscoach Ronald Koeman. De aanvaller van Olympique Lyon was bij 32 procent van de goals direct betrokken. Alleen Patrick Kluivert behaalde rond de eeuwwisseling een hoger percentage.

Met drie goals en vijf assists bouwt het Nederlands elftal op de creatieve en beslissende inbreng van Memphis. In dit kalenderjaar had alleen Kyle Walker - statistisch gezien - geen hulp nodig van Memphis, toen hij de bal in eigen doel werkte. Wel ging daar een doelpoging van de aanvaller aan vooraf, waarna de bal via Quincy Promes en Walker alsnog achter de Engelse doelman Jordan Pickford belandde. Bij de andere zeven doelpunten drukte Memphis zelf af of bereidde hij de treffer voor.

Geen van de andere aanvallers van Oranje neemt het stokje over als Memphis eens zijn dag niet heeft. Op de topscorerslijst van 2019 volgt Matthijs de Ligt met twee doelpunten, op de topscorerslijst sinds de aanstelling van Koeman staat Virgil van Dijk tweede met vier goals.

Alleen Patrick Kluivert was ooit belangrijker dan Memphis voor het Nederlands elftal. Onder leiding van Frank Rijkaard had Kluivert een directe inbreng in veertig procent van de doelpunten. Tussen 1998 en 2000 was de spits bij vijftien van de 38 goals betrokken.

Procentueel grootste aandeel in doelpunten van Oranje:

  1. Patrick Kluivert (1998-2000)- 40 procent 
  2. Memphis Depay (2018-heden) - 32 procent
  3. Arjen Robben (2017) - 29 procent
  4. Robin van Persie (2012-2014) - 26 procent
  5. Klaas Jan Huntelaar (2008-2012) - 21 procent

Opmerkelijk is dat Klaas Jan Huntelaar onder twee bondscoaches - Bert van Marwijk en Danny Blind - de meest beslissende speler van het Nederlands elftal was, ondanks dat hij geen eerste spits was. Robin van Persie - die onder Louis van Gaal zijn beslissendste tijd kende - kreeg veelal de voorkeur in de punt van de aanval.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner