10.09.2019 21:05

Jong Oranje met productiefste opening ooit in kwalificatie

De 5-1 overwinning van Jong Oranje op de leeftijdsgenoten uit Cyprus is voor de Nederlandse talenten de productiefste opening van een reeks in de EK-kwalificatie. Nooit eerder werd er vijf keer gescoord in de eerste wedstrijd.

Via Teun Koopmeiners (penalty), Dani de Wit (tweemaal), Kaj Sierhuis en Deyovaisio Zeefuik werd de valse start dinsdagavond goedgemaakt. Jong Cyprus was immers in de tiende minuut op voorsprong gekomen op De Vijverberg. Nog voor rust liep Jong Oranje uit naar een 3-1 voorsprong, in de slotfase werden de laatste twee goals gemaakt.

Nooit eerder scoorde het talentenelftal vijfmaal in de openingswedstrijd van een kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap. In het verleden werd bijvoorbeeld wel met 4-0 gewonnen van Schotland en wederom Cyprus.

• 2009/2010: 2-0 tegen Finland
  • 2007/2008: 1-0 tegen Macedonië (nu Noord-Macedonië)
  • 2004/2005: 0-0 tegen Tsjechië
  • 2002/2003: 0-1 tegen Wit-Rusland
  • 2000/2001: 2-0 tegen Ierland

Vijf goals is niet het algehele doelpuntenrecord van Jong Oranje in één wedstrijd. Nog maar twee jaar geleden werd er met liefst 8-0 gewonnen van Andorra, Oussama Idrissi (tweemaal), Guus Til, Sam Lammers, Richairo Zivkovic, Bart Ramselaar, Frenkie de Jong en Justin Kluivert waren toen trefzeker. Daarvoor stond het doelpuntenrecord van Jong Oranje op zeven, dat aantal werd in 1991 en 1997 bereikt. In die wedstrijden was Ronald de Boer bijvoorbeeld trefzeker, maar ook spelers als Pierre van Hooijdonk, Arthur Numan en Edwin Zoetebier speelden toen mee.

Als enige site van Nederland heeft Voetbal.com statistieken van Jong Oranje op een rijtje staan. Check bijvoorbeeld alle doelpuntenmakers in het tweede elftal van Nederland, of de recordspelers van Jong Oranje.