18.09.2019 13:30

Cillessen heeft definitief afgerekend met penaltysyndroom

Jasper Cillessen stond in het begin van zijn carrière te boek als het tegenovergestelde van een penaltykiller. De sluitpost keerde als speler van NEC Nijmegen, Ajax en het Nederlands elftal namelijk nooit een strafschop.

Alle eerste 26 strafschoppen die de in Groesbeek geboren doelman tegen kreeg, werden door de nemer gepromoveerd tot een treffer. Vaak goed ingeschoten, maar soms ook door een kolderiek optreden van de Oranje-international. Cillessen werd in die tijd al geprezen om zijn keeperskwaliteiten, maar specifiek op het gebied van penalty's had hij een flinke achterstand ten opzichte van zijn conculega's. Zo gebruikte Louis van Gaal ooit succesvol Tim Krul tijdens de penaltyserie in de kwartfinale van het Wereldkampioenschap op het WK 2014 tegen Costa Rica. 

Echter heeft Cillessen sinds kort afgerekend met de penaltyvloek die om zijn persoon heen hing. Van de laatste elf strafschoppen die de dertigjarige keeper tegen kreeg, werd minder dan de helft (slechts 45%) van de inzetten omgezet tot een treffer. Zesmaal zag de huidige doelman van Valencia CF de strafschop gemist worden en in drie van die gevallen keerde Cillessen zelf de inzet. De andere drie keer werden over of naast geschoten. 

Dit seizoen stond Cillessen al tweemaal oog in oog met een speler vanaf elf meter. Dat gebeurde dinsdagavond nog op Stamford Bridge tegen Chelsea FC. Ross Barkley faalde echter vlak voor het eindsignaal door via de lat over te schieten, waardoor de Spanjaarden met 0-1 wonnen in de Champions League-poule van Ajax. Eerder dit seizoen keerde Cillessen ook de inzet van oud-ploeggenoot Denis Suárez. De middenvelder van Celta de Vigo zag de sluitpost zijn inzet op fraaie wijze uit de hoek plukken. 

De strafschoppen die Cillessen keerde of gemist zag worden:

  • 2019 – Ross Barkley (Chelsea FC)
  • 2019 – Denis Suárez (Celta de Vigo)
  • 2019 – Éver Banega (Sevilla FC)
  • 2017 – Kévin Gameiro (Atlético Madrid)
  • 2017 – Joe Allen (Wales)
  • 2015 – Jan Gregus (FK Jablonec)

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner