18.09.2019 19:27

Twee derde van de wereld is actief in de CL geweest

De Champions League is een van de grootste, al dan niet dé grootste, clubcompetities op aarde. Ondanks dat het miljardenbal zich afspeelt in Europa, trekt het heel de wereld aan. Dinsdagavond maakte nationaliteit 125 haar intrede. De wereld kent 196 geregistreerde staten. Dat betekent dat bijna twee derde van de landen op de wereld minimaal een speler heeft geleverd aan de Champions League.

Vroeg op de avond speelde Abdulla Yusuf al mee bij Slavia Praag in de wedstrijd tegen Inter (1-1). Yusuf, afkomstig uit Bahrein, is de eerste Bahreiner die in de Champions League actief was. Na hem volgde Mbwana Samatta. Samatta is op zijn beurt de eerste speler uit Tanzania ooit op het hoogste Europese podium. Hij speelde de gehele wedstrijd bij KRC Genk mee in het uitduel tegen RB Salzburg (6-2). Met zijn debuut zijn er 125 verschillende nationaliteiten actief geweest in de Champions League.

Doelpuntenmaker

Ondanks dat de ploeg van Samatta met ruime cijfers onderuit ging, was er voor hem een persoonlijk lichtpuntje te bespeuren. Bij zijn debuut in het miljardenbal was de Tanzaniaan namelijk meteen trefzeker. Dit betekent dat spelers uit 102 verschillende landen hebben gescoord in de Champions League. 

Van de 125 nationaliteiten in de Champions League zijn er door de jaren heen slechts spelers uit tien verschillende landen in de individuele prijzen gevallen. Sinds het seizoen 1997/98 bestaat de prijs voor beste speler uit Europa. Recent nam Virgil van Dijk deze prijs in ontvangst.

Nationaliteiten winnaars UEFA-award

 1. Argentinië, 5
 2. Portugal, 5
 3. Brazilië, 3
 4. Frankrijk, 2
  Engeland, 2
 5. Nederland, 1
  Kroatië, 1
  Italië, 1
  Duitsland, 1
  Spanje, 1

 

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner