10.10.2019 23:05

Goudhaantje Memphis krikt doelpuntenaandeel verder op

Memphis Depay wees het Nederlands elftal donderdagavond de weg tegen Noord-Ierland: 3-1. In een uiterst moeizame wedstrijd maakte hij twee doelpunten, waarmee zijn ongekende doelpuntenaandeel verder steeg.

Noord-Ierland kwam bij het enige schot op doel in de gehele wedstrijd een kwartier voor tijd op voorsprong via een kopbal van Josh Magennis. Daardoor werd het flink billen knijpen voor Oranje, dat totaal niet in de wedstrijd zat. Maar zoals zo vaak bracht Depay redding. Met een puntertje maakte hij de 1-1 en met een bekeken schot in de slotminuut de 3-1. Zo krikte hij zijn doelpuntenaantal onder bondscoach Ronald Koeman op naar elf treffers, waar hij ook nog tien keer de assist gaf. Bij 21 van de 35 goals van Nederland was Memphis direct betrokken. Het doelpuntenaandeel van de spits ligt daardoor op liefst zestig procent.

De bloedvorm van Memphis vormt zich vooral in het kalenderjaar 2019. Met zes goals en acht assists was hij als enige speler van het Nederlands elftal deze eeuw betrokken bij minstens veertien doelpunten. Met duels tegen Wit-Rusland, Noord-Ierland en Estland nog op het programma kan hij dat totaal verder opvoeren.

Tekst gaat door onder de foto.

Wéér op achterstand
Een kwartier voor tijd kwam Nederland op een virtuele achterstand van liefst zes punten op Noord-Ierland, doordat de bezoekers op voorsprong kwamen. Oranje raakte daarvan niet onder de indruk, mede doordat de ploeg zich niet voor het eerst moet terug knokken. In twaalf van de zeventien wedstrijden onder leiding van Koeman kwam het Nederlands elftal op een achterstand. Het gebeurde maar vier keer dat die achterstand de ploeg fataal werd (Engeland 0-1, Frankrijk 1-2, Duitsland 2-3, Portugal 0-1).

Rooskleurig perspectief
In plaats van een achterstand van zes punten op Noord-Ierland, pakt het Nederlands elftal de leiding in Groep C. Oranje heeft zelfs nog een wedstrijd minder gespeeld dan grote concurrent Noord-Ierland, die ook nog moet aantreden tegen Duitsland. Zonder rare fratsen in de laatste drie duels, zal de ploeg van Koeman na zes jaar weer aanwezig zijn op een eindtoernooi.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner