11.10.2019 15:00

7 EK-feiten: lotingsdatum, record prijzengeld en meer

Een hoop landen strijden momenteel om een direct ticket voor het Europees Kampioenschap van 2020 af te dwingen. Voetbal.com zet een aantal feiten op een rijtje met betrekken tot het Europese eindtoernooi. 

Loting
Nederland staat er uitstekend voor in kwalificatiepoule, maar de ploeg van Ronald Koeman moet zijn ticket nog wel definitief afdwingen. Iets wat België al wel heeft gedaan en dat land weet dus zeker dat het over anderhalve maand in de kokers gaat voor de loting voor het eindtoernooi. Op zaterdag 30 november worden namelijk de zes poules voor het EK van volgend jaar al geloot. De eerste twee van alle poules gaan door naar de tweede ronde, samen met de vier beste nummers drie. 

Recordbedrag prijzengeld
Voor de Europese kampioen wacht er een recordbedrag aan prijzengeld, de winnaar strijkt maximaal 34 miljoen euro op. Voor alle deelnemende landen wacht al een startpremie van liefst 9,25 miljoen euro. Per overwinning in de groepsfase komt daar 1,5 miljoen bij, terwijl een gelijkspel 750.000 euro oplevert. Het behalen van volgende rondes is daarnaast ook zeer lucratief. Bekijk het overzicht maar: 

  • Deelname groepsronde EK: 9,25 miljoen
  • Bereiken achtste finale: 2 miljoen euro
  • Bereiken kwartfinale: 3,25 miljoen euro
  • Bereiken halve finale: 5 miljoen euro
  • Verliezend finalist: 7 miljoen euro
  • Eindwinnaar: 10 miljoen euro

VAR
Gewenst of niet, de Video Assistent Referee zal ook van de partij zijn tijdens het EK. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat scheidsrechters een technologisch vangnet hebben. 

12 gaststeden
Het Europese eindtoernooi wordt niet afgewerkt in één of twee landen, zoals we dat normaliter gewend zijn. Ter ere van het zestigjarig bestaan van het toernooi wordt het EK eenmalig afgewerkt in twaalf gaststeden in evenveel landen. Van Azerbeidzjan tot Spanje, met daartussen ook Nederland als gastland. Naast Amsterdam zijn dat ook Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Baku, München, Rome, Sint-Petersburg en Londen. In die laatste stad vindt ook de finale plaats. 

Skillzy en Uniforia
Een EK zonder mascotte? Dat kan natuurlijk niet en dus maakte de UEFA in een eerder stadium al de nieuwe mascotte bekend. Skilzzy, een figuurtje dat is gebaseerd op een freestyle voetballer. Daarnaast heeft de Europese voetbalbond 'Live It. For Real.' als slogan aan het toernooi gekoppeld. Adidas levert als vanouds de officiële bal voor het EK, welke de naam 'Uniforia' krijgt.

Oranje sowieso in Amsterdam
Een groot deel van de tickets zijn al vergeven, maar op 5 december kan er een nieuwe poging worden gedaan om aan wedstrijdkaarten te komen. Belangrijk is om te weten dat Nederland, mocht het zich plaatsen voor het EK, minstens twee van de drie groepsduels in Amsterdam zal afwerken. Als Oranje groepshoofd is, speelt het drie wedstrijden in Amsterdam, anders twee. De poulewedstrijden zijn op zondag 14 juni, donderdag 18 juni en maandag 22 juni.

Om in aanmerking te komen voor een ticket met je je registreren op de site van de UEFA en lid zijn of worden van de officiële Fanclub 1895. De prijzen gaan van 30 euro voor het goedkoopste kaartje voor een groepswedstrijd tot 945 euro voor de tickets van de duurste categorie van de finale.

Een maand land spektakel
De bal voor het EK gaat rollen tijdens de openingswedstrijd op 12 juni in Rome, in het Stadio Olimpico. Precies een maand later wordt de finale afgewerkt. De twee beste landen van Europa doen dat op het magische veld van Wembley, om 21.00u. Of Nederland daarbij is of niet: noteer 12 juli alvast in de agenda. Die dag kennen we de nieuwe Europese kampioen en de opvolger van Cristiano Ronaldo's Portugal.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner