28.11.2019 12:00

Ten Hag evenaart alltime record van Van Gaal en Pep

Erik ten Hag heeft zich in een fraai rijtje genesteld omdat de oefenmeester ongeslagen is gebleven is in zijn eerste negen uitwedstrijden in de Champions League. Alleen de illustere trainers Louis van Gaal en Pep Guardiola lukten dat ooit.

De fraaie reeks gaat al terug naar begin vorig seizoen, toen Ajax zich staande hield in een lastige Champions League-poule. Ook na de winterstop in de knockout-fase hield de knappe reeks van uitwedstrijden aan bij grootmachten als Juventus en Real Madrid en dit seizoen heeft Ajax nog steeds niet verloren op vreemde bodem in het miljardenbal. De ongeslagen serie verliep in zijn geheel langs Bayern München, SL Benfica, AEK Athene, Real Madrid, Juventus, Tottenham Hotspur, Valencia CF, Chelsea FC en Lille OSC. Woensdagavond werd laatstgenoemde club met 0-2 verslagen door Ajax.

Van Gaal flikte het om bijna in zijn eerste drie seizoenen volledig ongeslagen te blijven in uitwedstrijden. Pas in zijn vijftiende wedstrijd, in de halve finale van de Champions League in 1996, ging de oefenmeester met Ajax onderuit. Juventus won met 4-1 in Turijn. Van Gaal speelde in 1995 en 1996 daarnaast nog twee Champions League-wedstrijden buiten Amsterdam, maar dat ging om finales (vs. AC Milan en Juventus). De wedstrijden op neutraal terrein zijn buiten beschouwing gelaten voor deze lijst.

Ten Hag heeft vooralsnog Guardiola als eerst in het vizier, de Spanjaard verloor niet in zijn eerste elf wedstrijden. Als Ten Hag dat wil bereiken, moet Ajax de poulefase overleven en vervolgens in de uitwedstrijd van de achtste finale en kwartfinale niet verliezen. Het record van Van Gaal zou pas eventueel volgend seizoen geëvenaard en/of verbeterd kunnen worden door Ten Hag.

Trainers die het langst ongeslagen zijn in hun eerste CL-uitwedstrijden:

  1. Louis van Gaal met Ajax: 14 wedstrijden (1994 – 1997)
  2. Pep Guardiola met Barcelona: 11 wedstrijden (2008 – 2010)
  3. Erik ten Hag met Ajax: 9 wedstrijden (2018 – 2019)

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner