11.12.2019 21:16

De Roon en Co in voetsporen Newcastle na overwintering

Atalanta heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. De ploeg van Nederlanders Marten de Roon en Hans Hateboer boekte een ruime overwinning bij Shakhtar Donetsk (0-3). De zeven behaalde punten bleken genoeg voor een plaats bij de laatste zestien deze Champions League-editie.

De nummer zes van de Italiaanse competitie begon het Champions League-seizoen erbarmelijk. Na drie speelrondes stond Atalanta hopeloos onderaan in Groep C, met nul punten. Sterker nog, twee duels voor het eind van de groepsfase hadden de Italianen pas één punt bij elkaar gespeeld. De laatste twee duels werden echter gewonnen, waardoor overwintering een feit is. Alleen Newcastle United heeft - in 2002/03 - de groepsfase overleefd na ook hun eerste drie wedstrijden te hebben verloren. Wel moet daarbij gezegd worden dat zij destijds naar de tweede groepsfase doorstroomden. Atalanta is het eerste team ooit dat op deze manier de knock-outs bereikt heeft.

Er is nog een primeur voor de Italianen. Voor het eerst in de geschiedenis van de club is Atalanta na de jaarwisseling ook nog actief in het miljardenbal. Doordat Atalanta de schifting in de groepsfase heeft overleefd, zijn zij de negende Italiaanse ploeg die dit behaald heeft. AC Milan, Inter, Juventus, ACF Fiorentina, Lazio Roma, AS Roma, Sampdoria en SSC Napoli gingen hen voor. 

Weinig variëteit 
Zowel Shakthar Donetsk en Dinamo Zagreb moeten de Champions League verlaten na het verlies tegen respectievelijk Atalanta en Manchester City. Dit betekent dat het miljardenbal na de winter verdergaat met teams uit slechts vijf verschillende landen. Een schrikbarend laag aantal, aangezien de UEFA 55 leden heeft. Nooit eerder kwamen de laatste zestien ploegen uit zo weinig verschillende landen. Alleen clubs uit Spanje, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië zullen in de achtste finales actief zijn.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner