13.12.2019 08:45

Europese rampweek zorgt niet voor pijnljke gevolgen

Valencia CF, FC Porto en Manchester United waren deze week te sterk voor respectievelijk Ajax, Feyenoord en AZ Alkmaar. De enige Nederlandse club die punten sprokkelde, was PSV dankzij de 1-1 op Rosenborg BK.

Dat leverde Nederland 0,2 punt op voor de UEFA coefficiëntenlijst. Daardoor is het puntentotaal van de afgevaardigde Eredivisie-ploegen in Europees verband voor dit seizoen al gegroeid naar 8.800 punten. Dat is nu al meer dan heel vorig seizoen, toen Nederland strandde op 8.600 punten. Na de winterstop moeten Ajax en AZ als de twee enig overgebleven ploegen voor meer punten zorgen op de UEFA-ranking. 

Ondanks de schamele weekopbrengst zag Nederland de achterstand of voorsprong op de naaste belagers niet uitlopen of ineenstorten. De concurrentie verspeelde immers ook dure punten. Net als Ajax werd ook Shakhtar Donetsk in de Champions League uitgeschakeld, waardoor de Oekraïners geen bonuspunt opstreken. Bovendien heeft Nederland met Ajax en AZ nog twee ploegen in Europa, dat is meer of gelijk aan het aantal overgebleven clubs van de concurrerende landen. 

Nederland jaagt nu vooral op België. Onze zuiderburen zagen echter KRC Genk (Champions League) en Standard Luik (Europa League) sneuvelen en houden alleen Club Brugge en KAA Gent in de Europa League. Wel speelde Standard Luik zijn laatste wedstrijd gelijk tegen Arsenal FC (2-2) en won KAA Gent met 2-1 van FC Oleksandriya. Daardoor bedraagt de achterstand op de Belgen een kleine 2,5 punt. 

Concurrenten Nederland met resterende clubs in Europa:

       7. Rusland – 0
       8. België – 2 (Club Brugge, KAA Gent)
       9. Nederland – 2 (Ajax, AZ)
       10. Oekraïne – 1 (Shakhtar Donetsk)
       11. Turkije – 1 (Istanbul Başakşehir)
       12. Oostenrijk – 2 (RB Salzburg, LASK Linz)

Klik hier of op de afbeelding om naar de volledige UEFA-ranking te gaan:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner