19.02.2014 22:45

Debuut Seedorf eindigt in deceptie

Het debuut van trainer Clarence Seedorf met AC Milan in de Champions League is in een deceptie geëindigd. De thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid woensdagavond in de achtste finales eindigde in 0-1 door een late treffer van Diego Costa. Daarmee kwam de nummer 9 van de Serie A er gezien het spelbeeld heel bekaaid af tegen de medekoploper uit Spanje.

Seedorf kon niet beschikken over Riccardo Montolivo, Sulley Ali Muntari (beiden geschorst), Stephan El Shaarawy, Bryan Cristante, Robinho, Valter Birsa en Christian Zapata (allen geblesseerd). Met Urby Emanuelson en Nigel de Jong in het basisteam leek de danig verzwakte thuisploeg voor een behoudende tactiek te kiezen. De Spaanse titelkandidaat mocht in de beginfase het spel maken, maar wist zich op de Italiaanse helft geen raad met het vele balbezit.

Onder aanvoering van middenvelder Kaka en aanvaller Mario Balotelli nam AC Milan het initiatief na 10 minuten over. Tot aan de rust speelde de thuisploeg heel behoorlijk voetbal: verzorgd, goed georganiseerd en gevarieerd. Seedorf meldde zich regelmatig aan de zijlijn om zijn team aan te moedigen of met applaus te belonen.

Spaanse offensief

AC Milan, met Ignazio Abate in de 26e minuut voor de geblesseerde rechtsback Mattia De Sciglio, deed zichzelf met de 0-0 ruststand te kort. De ploeg van Seedorf was ook ongelukkig in de afronding. Kaka schoot op de lat en rakelings over het Spaanse doel, Andrea Poli kopte op de paal. Ook van Balotelli ging veel dreiging uit.

In de tweede helft begon Atlético opnieuw sterk, met onder meer een halve omhaal van topscorer Costa (over). Na een klein kwartier luwde het Spaanse offensief en kwam AC Milan weer beter in de wedstrijd. Opnieuw Kaka en Adel Taarabt verzuimden de score te openen.

In de slotfase, zonder de geblesseerd uitgevallen Balotelli, ontwikkelde Atlético nog iets dat op een slotoffensief leek. Seedorf incasseerde uiteindelijk bij zijn trainersdebuut in de Champions League, die hij als speler vier keer won, een onverdiende nederlaag door een rake kopbal van Costa: 0-1.